Gebruik jouw peperoogst eens om zelf sambal te maken. Deze receptjes gaan uit van de standaard lange, rode pepers maar je kunt natuurlijk volop variëren!

Sambal oelek en sambal trassi
Sambal oelek is niets meer dan pepers en zout. Ga uit van 20 pepers en 2 tl zout. Voor sambal trassi meng je 20 pepers met een ½ tl zout en 1 tl trassi (gefermenteerde garnalen). Snijd de pepers en wrijf ze met het zout (en eventueel de trassi) in een vijzel of in de keukenmachine tot een gladde pasta.

Sambal brandal
Pof 8 kemiri’s (toko) en stamp ze fijn. Wrijf de kemiri’s met 10 pepers, 1 tl trassi en een snufje zout tot een pasta. Maak asemwater van asem- of tamarindepasta (toko). Fruit de pasta en voeg hier 3 el asemwater aan toe. Kook zachtjes door tot de pasta is ingedikt.

pepers_rood_sambal

Sambal serdadu
Wrijf 10 pepers, 200 gr gesnipperde uien en een snufje zout in een vijzel fijn (of gebruik een keukenmachine). Fruit de pasta in 1 el olie. Los 2 tl trassi op in 4 el warm water en voeg aan de pasta toe. Laat stoven tot de uien gaar zijn en de pasta is ingedikt.

Sambal djeroek
Maak van 5 pepers en 1 tl zout eerst een sambal oelek. Meng hier het sap van een kwart citroen doorheen. In de koelkast beperkt houdbaar!

Sambal manis
Wrijf 5 pepers, een stuk asem (toko) van 2-3 cm, een snufje zout en 2 tl Javaanse suiker (toko) fijn in een vijzel. Verwijder tijdens het wrijven de vliezen en pitten van de asem (asem is namelijk het geperste vruchtvlees met pitten van de tamarinde).

Anderen lezen ook:  Recept Kip met bier op de BBQ

Tip: Bewaar de sambal 2 maanden door hem in een schone, afgesloten pot in de koelkast te zetten.