Pruimen zijn gezond, lekker en veelzijdig. Echt een boom die in je tuin thuis hoort dus. Wij geven wat praktische onderhoud tips zodat jij binnenkort de lekkerste pruimen oogst.

Aanplanten
Kies een zonnige plek uit. Op natte grond groeit de boom niet goed. De beste planttijd loop van november tot maart. De pruim stelt een voedselrijke bodem op prijs.

Pruimenbomen snoeien

  • Snoeien is niet noodzakelijk, maar haal wel zieke, dode en kruisende takken weg. Doe dit van half april tot eind september.
  • Te laag hangende vruchttakken haal je ook weg. Laat altijd een klein stukje van de tak staan en zorg ervoor dat de schors niet afscheurt.
  • Loodrecht groeiende takken zaag je tijdens of na de oogst wegzagen.
  • Gebruik schoon gereedschap en dek wonden af met wondafdekmiddel om loodglans te voorkomen.
  • Neem grondscheuten zo laag mogelijk weg, let er op dat hierbij de wortels niet beschadigd raken.

Dunnen
Mei en juni zijn de maanden dat je de pruimenboom moet dunnen. Een afstand van 7 cm tot de volgende vrucht is goed. Pruimenhout is kwetsbaar en kan gemakkelijk breken onder het gewicht van te veel fruit.

Pruimen oogsten
Pluk de pruimen als ze echt rijp zijn en probeer het steeltje aan de vrucht te houden. Laat afgevallen pruimen niet onder de boom liggen. Pruimen kun je maar een dag of twee bewaren.

pruimen

Geschikte rassen voor in jouw tuin:
Prunus domestica ’Czar’
Is een  zelfbestuiver die kleine, ovale blauwe pruimen geeft. De bestuiving verloopt wel beter met bijvoorbeeld ’Opal’ in de buurt. Beide rassen kunnen erg veel vruchten geven en moet je goed dunnen om het afbreken van takken te voorkomen.

Anderen lezen ook:  Zelf appelchutney maken

Prunus domestica ’Monsieur Hatif’
Geeft heerlijke rood-blauwe vruchten in augustus. Het is raadzaam om een andere pruim in de buurt te zetten. Dit kan eventueel ’Opal’ of ’Czar’ zijn.

Prunus domestica ’Bleue de Belgique’
Is een oud Belgisch ras dat smakelijke blauwe pruimen geeft. De oogst valt rond half augustus. De boom wordt verkocht als zelfbestuiver maar het is  raadzaam om er een andere pruim bij in de buurt te zetten. De drie voorgenoemde rassen zijn hiervoor geschikt.

Prunus domestica ’Mirabelle de Nancy’
Een oud Europees ras dat kleine, maar hele zoete, gele pruimen geeft. Deze pruim wordt ook wel mirabelle of kroosjespruim genoemd. Deze pruim is zelfbestuivend maar bij kruisbestuiving door een ander laatbloeiend ras krijg je meer vruchten.