De tatsoi is een superproductieve Aziatische groente. Amper drie weken na het zaaien, pluk je al voor het eerst. Een absolute aanrader in elke moestuin; heerlijk om te eten en de kleine kropjes zien er leuk uit!

Zaaien
Zaai tatsoi gerust het hele jaar door, de plant heeft nauwelijks problemen met warme of koude temperaturen. Wel is het verstandig om bij vorst de plant binnen voor te zaaien. Doe dat in een aantal potjes zodat je later makkelijk uit kunt planten. Zaai niet te diep en dek de zaadjes af met gezeefde zaaigrond.

De tatsoi buiten planten
De tatsoi is niet helemaal winterhard. Houd de plantjes binnen tot begin mei en bescherm ze daarna met een vliesdoek tegen onverwachte nachtvorst. Werk eerst een flinke laag compost door de grond en  geef de tatsoi direct na het planten water.

Tip: Geef direct water in het plantgat. De planten nemen dan direct water op en krijgen zo een goede start!

tatsoi_krop

Ruimte geven is belangrijk
Laat ruimte tussen de tatsoiplantjes, als je kropjes wilt kweken. Te dicht op elkaar planten werkt schimmels in de hand.

Oogsten
Na amper drie weken oogst je een eerste keer. Oogst alleen wat blaadjes, maar laat het hart van de plant in tact. Oogst je liever de leuke kropjes? Wacht dan 2,5 maand.

oogst_tatsoi

Tatsoibloemen
Hoe langer je de plant laat staan, hoe sneller hij  bloemen vormt. De gele tatsoibloemen zijn prachtig maar met de bloei verliest de plant snel zijn smaak!

 

 

 

Anderen lezen ook:  Nuttige egels in de tuin