Tuintje onder glas? Hou het koel!

tuintje onder glas

Een Belg noemt het een serre, een Nederlander een kas. Verwarrend, vind je niet? Daarom: een tuintje onder glas! Het verlengt de seizoenen en maakt het mogelijk om zorgeloos tomaten te kweken. Maar in de zomer wil je vooral dat het er niet te warm wordt en je planten optimaal blijven groeien. Hoe?

Zonnewarmte
Je weet het inmiddels: glas zet zonlicht om in warmte. Maar zonlicht is tegelijkertijd ontzettend belangrijk voor zowat alle bloemen en planten. Het zorgt voor fotosynthese, een proces waarbij koolstofdioxide wordt omgezet in koolhydraten. Hoe zorg je voor de beste balans?

Ramen en deur(en) open
In elke (glazen) kas zitten in ieder geval één dakraam en een deur. Vanaf midden mei zet je alles open, dag en nacht. Zo voorkom je condensatie en zorg je voor een optimale luchtcirculatie.

Maak je ramen wit
Het wit maken of kalken van een aantal ramen helpt je bij het beschermen van je planten. Het is economisch gezien de beste oplossing, maar het ziet er jammer genoeg niet aantrekkelijk uit. Tijdens regenachtige zomerdagen blijft het vaak ook te donker en komt er te weinig licht bij de planten.

Doe mij maar schaduwdoek
Een van de betere oplossingen zijn schaduwdoeken. Doeken die direct zonlicht afstoten, maar toch voldoende licht doorlaten om een optimale groei te garanderen. Je hebt ze in verschillende afmetingen en uitvoeringen en je kunt ze ook weer erg makkelijk weghalen, indien nodig.

Tip: je planten afschermen tegen direct zonlicht is prima. Houd er wel rekening mee dat je niet meer dan 40 tot 50 % van het totale zonlicht wegneemt.

0 Comments
Previous Post
paprika-schapenkaastaartje
Next Post
speltknabbelstengels