Zeevenkel is een vaste plant die tot de schermbloemigen behoort. Hij komt vooral voor langs het Middellandse Zeegebied en de Zwarte Zee, waar hij langs zeedijken en in rotsachtige bermen groeit. Je zaait zeevenkel in maart buiten.

Klein plantje
De plant blijft eerder klein tot middelgroot en bereikt een hoogte van 20 tot 40, en soms 50 centimeter.

Zeevenkel in rotstuinen
De wortels en de wortelhals van zeevenkel zijn houtig, de bladeren eerder vlezig. Omdat de planten stevig zijn en gedrongen blijven, vind je ze tegenwoordig ook terug in rotstuinen, waar ze het prima doen.

Bloeitijd
Zeevenkel bloeit vanaf juli tot eind september met samengestelde bloemen die wit en geel zijn. Elk bloempje lijkt op een korreltje; ze staan per tientallen op de bloemsteel. De bloemen geuren niet en zijn meestal vrij onopvallend. Na de bloei komen kleine splitvruchten tevoorschijn, die per vrucht één zaadje bevatten.

Zeevenkel buiten zaaien
Je zaait zeevenkel vanaf maart buiten, in de openlucht. De plant is een koudekiemer die tot wel vijf weken op zich kan laten wachten. Wil je de plant verbouwen om de eetbare bladeren, dan oogst je vanaf mei. De vlezige bladeren bevatten veel vitamine C, smaken ziltig en doen denken aan de zachte smaak van asperges. Je kunt ze kort mee laten stoven of je eet ze rauw in salades.