Ook in de zomer moet je je moestuin bijhouden. Wat kun je allemaal doen en waar moet je extra opletten? Wij geven wat tips.

  • Aardappelen oogst je wanneer het loof begint af te sterven. Gezond aardappelloof betekent dat de knollen nog aan het groeien zijn. Check even door 1 plant te rooien. Het is dan meteen duidelijk of ze klaar zijn of niet.
  • Oogst regelmatig om nieuwe groei en vruchten te stimuleren.
  • Slakken zijn ook in de zomer actief, vooral na een zomerse bui. Ecologische slakkenkorrels helpen je de schade te beperken.
  • Zet prei onder insectengaas.
  • Aubergines hebben behoefte aan veel voeding. Bemest regelmatig.
  • Uien en sjalotten bewaar je door ze aan een touwtje op te hangen, op een droge plek.

aardappelen

Wat te doen bij aardappel- of tomatenplaag?
De schrik van elke aardappel- en tomatenfanaat: de plaag. De schimmel rukt op wanneer het veel regent, het gewas niet tijdig kan opdrogen en het warm is. Ontdek je bruine, pluizige vlekjes? Dan zie je wellicht het begin van de aantasting.
Blijf de schimmel de baas door regelmatig aangetaste delen weg te knippen en het gewas daarna droog te houden. Reeds aangetaste vruchten zijn helaas niet meer te eten en moeten zonder pardon de GFT-bak in, de aangetaste vruchten mogen niet op de composthoop.

Tip De snoeischaar waarmee je zieke delen weghaalt, ontsmet je nadat je ermee hebt gewerkt. Blijf ook weg van planten die nog geen tekenen van aantasting vertonen.

Meer moestuininformatie- en inspiratie vind je in het magazine De Tuin op Tafel.

Anderen lezen ook:  Een eetbare pottentuin