Met een groene tuin of groen balkon verwelkom je vogels, insecten en andere dieren. Zo’n tuin vol leven is niet alleen leuk om naar te kijken, maar ook nuttig. Dieren helpen je tuin gezond en vrij van plagen te houden. Bijen helpen bij de bestuiving van planten en lieveheersbeestjes eten graag bladluizen. Maar hoe maak je je tuin aantrekkelijk voor dieren? Deze drie tips helpen je op weg.

Tip 1: maak je tuin toegankelijk voor dieren

Zorg dat dieren makkelijk in je tuin kunnen komen, door bijvoorbeeld voor een groene haag te kiezen als tuinafscheiding. Door deze ‘levende schutting’ kunnen dieren zoals egels makkelijk hun weg vinden naar jouw tuin. Kies je toch voor een houten schutting? Maak dan een afgewerkt gat in de schutting van 15×15 cm, zodat egels, kikkers en padden in je tuin kunnen komen.

Tip 2: zorg voor voldoende schuilplekken

Dieren ontdekken vanzelf je tuin als je tuin voldoende schuilplekken, nestmogelijkheden en voedsel biedt. Kies bijvoorbeeld voor bomen en hagen met een dichte takkenstructuur, zodat vogels hier beschutting kunnen vinden en zich kunnen nestelen. Egels kun je een schuilplek geven door een rommelig hoekje van bladeren en takken te maken. Plant bessendragende struiken, zodat vogels van de bessen kunnen smullen. Met een natuurlijke tuinvijver verwelkom je waterleven én zorg je voor voldoende drinkwater voor dieren. Als je tuin niet groot genoeg is voor een vijver, kun je ook een waterschaal neerzetten.

dieren in je tuin

 

Tip 3: kies voor bloeiende planten het hele jaar door

Door verschillende soorten bloemen te kiezen die in verschillende maanden bloeien, hebben bijen en vlinders voldoende voedsel van het vroege voorjaar tot de late herfst. Koop de planten het liefst biologisch, dan zijn ze niet behandeld met middelen die giftig zijn voor bijen en andere insecten.  Daarnaast kun je het beste kiezen voor inheemse plantensoorten: dit zijn soorten die van nature in Nederland voorkomen. Daardoor zijn ze beter voor dieren die hier ook van nature voorkomen en hebben ze minder onderhoud nodig.

Anderen lezen ook:  Tomaten dieven

Aan de slag tijdens de Week van de Groene Tuin

Beginnen jouw (groene) vingers al te kriebelen bij het lezen van deze tips? Doe dan ook mee aan de Week van de Groene Tuin van 26 maart t/m 1 april 2024! Samen gaan we zoveel mogelijk tuinen, balkons en straten (verder) vergroenen en verduurzamen. Ga zelf aan de slag met de tips of kijk op weekvandegroenetuin.nl/acties welke groene activiteiten er bij jou in de buurt zijn. Heb jij een groene tuin of groen balkon die het verdient om in de schijnwerpers te staan? Dan kun je ook meedoen aan de fotowedstrijd via de website weekvandegroenetuin.nl/fotowedstrijd.