De keuze aan chilipepers is ontzettend groot. Je vindt ze in zowat alle kleurtjes en ze beschikken allemaal over een eigen pikante of zoete smaak. De plant groeit in ons klimaat goed, mits ze de juiste zorgen en het warmste plekje in de tuin krijgt. Maar zijn ze hetzelfde als paprika’s? Een overzicht.

  1. Er wordt vaak gezegd dat de heetste pepers de kleine vruchten voortbrengen, maar dat is natuurlijk onzin. Ook grote, geblokte rassen kunnen een scherpe smaak bezitten. Wees voorzichtig en proef altijd voor je ze te enthousiast naar binnen werkt.
  2. Plantkundig gezien is er geen verschil tussen een peper en paprika. Het waren voornamelijk de Westerse landen die de geblokte vruchten de naam paprika gaven, terwijl ze allebei tot dezelfde groep behoren. Capsicum anuum is de Latijnse naam waar uiteraard een heleboel rassen bijhoren. Paprika’s, zoals we ze de dag van vandaag kennen, zijn dus niets meer dan zoete pepers. En dat maakt die hele groep natuurlijk zo ontzettend boeiend.
  3. De echte diehards gaan op zoek naar de pikantste vruchten. Hoe scherp of pikant een vrucht is wordt weergegeven aan de hand van scoville units, een score die elke soort krijgt toegekend. Zoete pepers hebben een waarde van 0 scu, terwijl er andere variëteiten bestaan die ruim 500.000 halen (en meer) op de scovilleschaal.

Anderen lezen ook:  Erwtenscheuten in de herfst of winter