Ben je niet in het bezit van een grote moestuin of moet je het zien te redden met een kleine stadstuin? Dan is de vierkante meter moestuin iets voor jou! In een kleine bak (meestal 1,20 x 1,20 m) kun je groenten en kruiden planten die snel en makkelijk te kweken zijn. Wij sommen 5 exemplaren op!

snij-en plaksla

1. Snij-en pluksla: is geen klassieke kropsla, waarvan je de hele sla in 1 keer oogst. Van snij-en pluksla pluk je af en toe de blaadjes, zonder dat je de hele plant wegneemt. Je zaait vanaf maart en april om na gemiddeld 5 of 6 weken al een eerste keer te oogsten.

radijs

2. Radijs: is ontzettend makkelijk om in een vierkante meter moestuin te laten groeien. Je zaait vanaf maart en april, om gemiddeld 6 weken later al te oogsten. Radijsjes groeien vrij oppervlakkig waardoor ze niet veel grond nodig hebben om optimaal te groeien. Dun, na het zaaien, regelmatig uit zodat ze elkaar niet verstikken.

rucola

3. Rucola: of ook wel raketsla genoemd. Deze bladgroente bezit een nootachtige smaak en groeit ontzettend snel. Je zaait vanaf maart en april om een paar weken later al de eerste blaadjes te plukken. Rucola zaait zichzelf elk jaar uit, waardoor je haast nooit meer opnieuw moet zaaien. Rucola bloeit vanaf juni en juli met crème-witte bloemen, die overigens ook eetbaar zijn.

uien

4. Uien: plant je vanaf maart met bescherming, of vanaf april zonder een extra dekentje. In een vierkante meter moestuin kun je per vak gemiddeld 9 uien planten – afhankelijk van de variëteit en hoe groot ze worden. De bollen moeten immers voldoende groeiruimte hebben om groot te worden.

Anderen lezen ook:  Zeevenkel (Crithmum maritimum) in de tuin

erwt

5. Erwt: in een vierkante meter moestuin heb je 2 mogelijkheden. Je kunt enerzijds kiezen voor struikerwten – die niet hoger worden dan 30 centimeter – of je kiest anderzijds voor klimerwten – die tegen een klimrekje of een stukje draad moeten groeien. Je zaait erwten vanaf maart voor in potjes, of je plant ze meteen in de bak vanaf eind maart en begin april. Oogsten doe je na de bloei, meestal vanaf mei en juni.