Het nieuwe moestuinseizoen is weer van start gegaan, we kunnen de zaaibakjes en potjes weer van onder het stof halen. Maar waar moet je rekening mee houden – en belangrijker nog – wat doe je beter niet? Wij geven tips!

  1. Zaai niet meteen het hele pakje. Bedenk eerst hoeveel je van elke variëteit kunt planten, en bepaal dan hoeveel zaden je zaait. Het heeft geen zin om enthousiast het hele pakje te zaaien, daar zitten meestal honderden zaden in. Bewaar ze liever op een koele en donkere plek, waar ze een tijdje kiemkrachtig blijven.
  2. Zaaigrond druk je lichtjes aan. Vermijd dat je de grond met volle kracht samendrukt, dan krijgen je zaailingen straks problemen om hun jonge worteltjes optimaal te ontwikkelen.
  3. Zaai de zaden nooit direct uit het pakje, dan heb je geen controle over wat en hoeveel je precies zaait. Maak het zakje eerst leeg in je hand en zaai dan zaadje per zaadje. De overgebleven zaden stop je terug in het pakje.
  4. Wees creatief met zaaibakjes of potjes. Oude yoghurt potjes, botervlootjes en zelfs plastic champignonbakjes zijn geschikt om te gebruiken.
  5. Geef je zaden water met een plantenspuit, niet met een gieter. Dat voorkomt dat je zaden zullen wegspoelen.
Anderen lezen ook:  Paarse winterbroccoli ‘Purple Sprouting’