Het is weer de tijd van het jaar: we kunnen zaaien! Maar vaak loopt het in het begin al goed fout. Zaden kiemen niet, schimmels manifesteren en heel wat zaailingen krijgen te weinig zonlicht – waardoor ze flinterdun en zwak worden. Wij geven tips!

zaai voldoende zaden

1. Zaai voldoende zaden: Het heeft geen zin om het hele pakje in 1 keer te zaaien, maar het is ook niet aan te raden om te weinig zaden in de grond te stoppen. Zaai voldoende, niet alle zaden die je zaait zullen uiteindelijk kiemen.

zaai binnenshuis

2. Zet de zaailingen warm en bescherm tegen nachtvorst: Ga – voor je zaait – na wat de ideale zaaiperiode is. Tomaten, pepers, paprika’s en aubergines moeten binnenshuis worden voorgezaaid, erwten en sla kunnen meteen in de vollegrond worden geplant. Niet alle gewassen hebben dezelfde eigenschappen en behoeften.

geef niet teveel water

3. Doseer het geven van water: We hebben altijd de neiging om onze planten te overstelpen met water, maar dat doet vaak meer kwaad dan goed. Te veel water werkt schimmels in de hand. Geef pas water wanneer de grond droog aanvoelt.

uitdunnen

4. Uitdunnen is noodzakelijk: Zaden die dicht op elkaar werden gezaaid zullen straks kiemen en tegen elkaar worden gedrukt, alsof ze elkaar verstikken. Tijdig uitdunnen – of het teveel aan planten halveren – is nodig om elke jonge zaailing voldoende ruimte te geven om te groeien.

zonlicht

5. Zonlicht is essentieel: Het allerbelangrijkste is zonlicht. Te weinig zonlicht resulteert in flinterdunne en zwakke zaailingen. Geef ze altijd het zonnigste plekje en draai de zaailingen af en toe mee naar het licht – dan groeien ze recht en niet schuin.

Anderen lezen ook:  Zuring of zurkel