Wil je gezonder gaan leven? Een leefstijlprogramma kan je hierbij helpen. Op deze manier willen zorgverzekeraars een gezonde leefstijl stimuleren. Zo leer je alles over de juiste voeding, voldoende beweging en hoe je goed ontspant. Maar wanneer kom je in aanmerking voor een leefstijlprogramma en wat vergoedt de zorgverzekering?

Wat is een leefstijlprogramma?

Een leefstijlprogramma of gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) helpt je met afvallen en het aanmeten van een gezonde levensstijl. Hierbij krijg je hulp van bijvoorbeeld een diëtist, een fysiotherapeut, een oefentherapeut of een leefstijlcoach. De meest leefstijlprogramma’s duren in totaal twee jaar. Het eerste halfjaar of jaar bestaat uit een basisprogramma. Je bekijkt hoe jouw leven er op dat moment uitziet en stelt bepaalde gezondheidsdoelen. Het tweede jaar is de onderhoudsfase. Hierin leer je hoe je jouw aangepaste levensstijl kunt behouden. Ook zijn er monitoringsmomenten, waarop gecontroleerd wordt hoe het met je gezondheid gaat.

Leefstijlprogramma’s in de basisverzekering

Momenteel zitten er vier leefstijlprogramma’s in het basispakket van de zorgverzekering voor 2022:

  • BeweegKuur GLI van Huis voor Beweging
  • Coaching op Leefstijl (COOL) van het expertisecentrum Leefstijlinterventies
  • Samen Sportief in Beweging van de Gezonde Leefstijl Company
  • SLIMMER van de GGD Noord en Oost Gelderland

Vergoeding leefstijlprogramma zorgverzekering

Er bestaan meer GLI’s, maar die zitten niet in de basisverzekering. Benieuwd of je in aanmerking komt voor een vergoeding leefstijlprogramma? Als je overgewicht hebt, worden de kosten van dit programma vaak vergoed. Maar dit is niet altijd het geval. De vergoeding krijg je in ieder geval als er een gewicht-gerelateerd gezondheidsrisico is. Om er zeker van te zijn dat je in aanmerking komt voor een vergoeding, kun je een gesprek plannen met je huisarts. Neem ook contact op met je zorgverzekering. Zorgverzekeraars mogen namelijk zelf bepalen welke programma’s zij vergoeden.

Anderen lezen ook:  The Secret To Walking Gracefully In Heels

Aanvullende verzekering leefstijlprogramma

Het kan zijn dat je niet in aanmerking komt voor een vergoeding. Wil je toch graag een leefstijlprogramma volgen? Bij sommige zorgverzekeraars kun je een aanvullende verzekering afsluiten die het volgen van een leefstijlprogramma vergoedt.

Tips om gezonder te leven

Met het creëren van een gezondere levensstijl kun je natuurlijk nu al beginnen. Wat bij jou past, is heel persoonlijk. Probeer daarom te ontdekken wat voor jou goed werkt.

  • Let op je voeding, en kies voor zo min mogelijk bewerkt voedsel. Ga liever voor natuurlijke producten, zoals fruit, groente, noten en peulvruchten.
  • Probeer voldoende te bewegen, het liefst een halfuur per dag. Dit kan door te wandelen of te fietsen, maar je kunt natuurlijk ook een sport zoeken die je leuk vindt.
  • Zorg voor voldoende ontspanning en een goede nachtrust. Misschien eet je gezond en beweeg je regelmatig, maar ervaar je wel veel stress en slaap je slecht. Doe eens wat ontspanningsoefeningen, drink minder koffie en alcohol of ga met je leidinggevende in gesprek over de eventuele werkdruk.

Dit artikel betreft een samenwerking