In je moestuin mag eigenlijk geen bosvruchtenstruik ontbreken. Bosvruchten zijn gemakkelijk zelf te kweken en de sappige vruchtjes zijn lekker in verschillende gerechten. De bekendste bosvruchten zijn toch wel de aardbei, braam, bes en framboos. Maar wist je dat er ook kruisingen tussen bosvruchten bestaan en dat sommige bessen erg op bramen lijken? Wij geven je een overzichtje!

Taybes
De taybes wordt ook wel braambroos genoemd, en zoals deze naam eigenlijk al aangeeft: het is een kruising tussen een braam een framboos. De vrucht heeft dieprode grote vruchten die een beetje lijken op reuze frambozen. De vrucht kan wel 5 centimeter lang worden. Ben je niet zo’n fan van dorens in je struik? Kies dan voor de ‘Buckingham Tayberry’. Als je graag grote vruchten wilt dan kun je kiezen voor de ‘Medana’.

Loganbes
De Loganbes is ook een kruising tussen een braam en framboos. De Loganbes is in 1880 in Californië ontstaan in de tuin van meneer Logan. Één van de bekendste soorten is de ‘American Thornless’, een stekelvrije variant. De bessen zijn langwerpig, donkerrood en ruiken lekker zoet als de zon erop schijnt.

Japanse wijnbes
De vrucht van de Japanse wijnbes lijkt op een kleine rode braam maar is toch echt een bes. Het is een leuke plant voor in de tuin, die je ook gemakkelijk kunt leiden. Houd wel rekening met de klierhaartjes en de stekels aan de struik. In de winter moet je de stengels waar de vruchten aan hebben gezeten wegsnoeien. De vruchtjes zijn direct te eten, maar vaak worden ze gebruikt om siroop van te maken.

Anderen lezen ook:  Vlierbessen oogsten