Deze burnt basque cheesecake met bosbessen is een genot om te maken én te eten. Leuk voor als je iets te vieren hebt of gewoon zomaar omdat het kan. 

 

Ingrediënten / 8-10 personen

450g stevige roomkaas, bijvoorbeeld monchou op kamertemperatuur
60g fijne kristalsuiker
4 eieren
250g slagroom
25g bloem + 1 el voor de bessen
65g bevroren bosbessen
Extra: springvorm van 18 cm

 

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet de springvorm in en bekleed met bakpapier. Het bakpapier moet goed boven de rand uitsteken. Gebruik het liefst 2 vellen die je kruislings in de vorm legt. Vouw en druk het bakpapier tegen de zijkant. Dat hoeft niet netjes, een beetje rommelig zorgt juist voor de kenmerkende zijkant van de cake.

Klop met een elektrische mixer de roomkaas met de suiker tot de suiker is opgelost. Voeg een voor een de eieren door. Klop goed door en voeg het volgende ei pas toe als het vorige helemaal is opgenomen. Klop er ook slagroom en een flinke snuf zout door. Zeef de bloem boven de kom en klop vlug door het mengsel.

Schep de bessen om met de eetlepel bloem. Schep het beslag in de vorm en bestrooi met de bessen. Schep een paar theelepels beslag over de bessen om ze net te bedekken.

Bak de taart in het midden van de oven in +- 45 minuten gaar. De buitenkant moet mooi donker zijn, maar de binnenkant mag nog iets wiebelig en zacht zijn. De kerntemperatuur moet +- 63 graden zijn. Zet eventueel nog even de ovengrill aan voor een donkerder kleurtje. Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Hij zal flink inzakken, maar dat hoort. Laat afgedekt in de vorm 1 nacht helemaal opstijven in de koelkast.

Anderen lezen ook:  Frisse rodekoolsalade met eendenborst

 

Vegan variatie

Verwarm de oven voor op 160 graden. Bereid de springvorm voor volgens het recept. Meng 600 gram stevige sojakwark, 200 ml sojaroom om op te kloppen en het sap en de rasp van 1/2 (biologische) citroen. Roer in een bakje 70 gram suiker, 75 gram maizena, 1 theelepel bakpoeder met een snufje zout door elkaar. Klop door het sojamengsel tot er geen klontjes meer te zien zijn. Smelt 100 gram plantaardige boter en roer al kloppend snel door het mengsel. Schep 65 gram bevroren bosbessen om met nog 1 eetlepel maizena. Schep het beslag in de vorm en bestrooi met de bessen. Schep een paar theelepels beslag over de bessen om ze net te bedekken.

Bak de taart in +- 50 minuten tot de zijkanten gestold zijn en de binnenkant nog wat wiebelig is. De kerntemperatuur moet +- 63 graden zijn. Zet de ovengrill aan en gril tot de bovenkant mooi donker is. Neem uit de oven en laat in de vorm afkoelen. Hij zal iets inzakken, maar dat hoort. Laat afgedekt in de vorm nog 1 nacht in de koelkast opstijven.

 

Dosia plukt bessen
Dosia Brewer
ISBN: 9789464040425
www.fontaineuitgevers.nl