Dille houdt van een losse, voedzame en goed doorlaatbare bodem. Geef de plant een plekje in de zon of halfschaduw en werk vooraf een flinke portie compost in met een woelvork. Een humusrijke groeiomgeving is namelijk van groot belang. Extra meststoffen geven is overbodig.

Zaaien en planten
Vanaf april tot augustus kun je dille zaaien. Probeer elke twee weken een nieuw rijtje te zaaien, dat stelt je in staat om alleen de jonge blaadjes te oogsten. Zaai meteen in vollegrond: dille heeft een lange penwortel die zich niet graag laat verplanten. Maak een ondiepe gleuf van maximum 1 centimeter en zaai vrij dicht op elkaar. Zodra de eerste zaailingen tevoorschijn komen, na pakweg anderhalve week tot twee weken, kun je eventueel uitdunnen om de overige planten meer plaats te geven. Vergeet niet om af en toe water te geven.

 Verzorging
Grote planten moet je regelmatig aanaarden om ervoor te zorgen dat ze niet omwaaien. Het helpt om dille op een beschutte plek uit de wind te planten. Geef tijdens extreem warme periodes af en toe water om uitdroging te voorkomen. Mulchen met gras aan de voet van de jonge plantjes helpt je bij dat probleem.

Ziekten en belagers
Opgepast voor slakkenvraat bij jonge zaailingen. Geef regelmatig water om doorschieten te voorkomen. Bij te droog en te warm weer heeft dille namelijk snel de neiging om bloemen te vormen.

Oogsten en bewaren
Van dille oogst je de jonge blaadjes, de decoratieve bloemen of zaden. Dille die gezaaid wordt omwille van de bladproductie pluk je al na gemiddeld vier tot zes weken. Knip niet gelijk met de grond, maar laat het hart van de plant, het groeipunt, intact. Dat stimuleert een nieuwe bladproductie, waardoor je met gemak twee of drie keer kunt oogsten. Planten die je ongestoord laat groeien vormen na verloop van tijd bloemen waarvan je later de zaden kunt drogen. Oogst op een droge dag en hang de stelen omgekeerd op. Zet er een schaal onder en wacht gemiddeld een drietal weken. Of je oogst de zaden wanneer ze groen en onrijp zijn. Dan zijn ze zacht en te verwerken in salades.

Anderen lezen ook:  Zo houd je keukenkruiden in leven