Vanaf april kun je courgettes voorzaaien in potjes en in mei is het tijd om ze in de volle grond te planten. Heb jij ook courgettes staan in jouw moestuin? Maak er deze lekkere gebakken courgettesalade van. 

 

Ingrediënten / 2 personen

400g kleine courgettes
1/2 krop salade of 1 kleine krop radicchio
4 takjes koriander
6 gedroogde tomaten op olie
2 el zwarte olijven
4 sneetjes stokbrood of ciabatta
2 el rodewijnazijn
2 el koolzaadolie
1 el suiker
1 teen knoflook
Zout en peper
3-4 el olie om in te bakken

 

Bereiding

Meng voor de marinade de azijn, koolzaadolie en suiker in een kom. Pel de knoflook en pers hem erboven uit. Breng op smaak met zout en peper.
Snijd de courgettes in de lengte doormidden, de helften in vieren en die stukken eventueel in de lengte weer doormidden. Verhit 1 eetlepel bakolie in een koekenpan en bak de stukken courgette rondom tot ze heel lichtbruin maar nog wel stevig zijn. Neem uit de pan en schep ze om met de marinade.

Pluk de blaadjes van de sla of radicchio en scheur ze zo nodig in wat kleinere stukjes. Pluk de blaadjes van de koriander en snijd de stelen fijn. Snijd de gedroogde tomaten in reepjes.
Schik de slablaadjes op een schaal of verdeel ze over 2 borden. Schep de gemarineerde courgette, gedroogde tomaten en olijven erop. Besprenkel met marinade en bestrooi met koriander.
Verhit de resterende bakolie in een koekenpan en bak de sneetjes brood aan beide kanten bruin en krokant. Serveer bij de salade.

Moestuintip

Toen wij voor de eerste keer koriander zaaiden, werden we verrast door hoe gemakkelijk die plant is en hoeveel we ervan konden oogsten. Bovendien werden de kleine witte bloempjes voortdurend omzwermd door bijen & co. Een topper dus, en een echte aanrader voor in de (kruiden)tuin!

Anderen lezen ook:  Risotto met pompoen

 

De Snelle Groene Keuken
Martin Kintrup
ISBN: 9789462502895
www.forteuitgevers.nl