Hazelnoten uit eigen tuin

hazelnootpasta

Hazelnootpasta, hazelnootkoekjes of lekkere salade met hazelnootjes. Hazelnoten zijn supergezond. En hoe leuk is het om je eigen hazelaar in je tuin te hebben?  

Gezond
Hazelnoten bevatten veel proteïnen, vezels, ijzer en veel vitamine E. Vroeger gingen ze al mee aan boord van schepen, omdat ze door hun vetten en eiwitten scheurbuik zouden voorkomen.

hazelaarHazelnoten
Hazelnoten (Corylus avellana) zijn flinke bladverliezende, meerstammige struiken, dus je hebt voor deze plant zeker wat ruimte nodig. Er zijn enkele rassen die zelfbestuivend zijn, en rassen die niet zelfbestuivend zijn. Let daar goed op, want: geen bestuiving, geen noten…

Bloeiseizoen
In een zachte winter hangen de mannelijke katjes al in januari aan de kale takken. De vrouwelijke bloemen verschijnen in februari. Hieruit verschijnen in september-oktober de hazelnoten. Het blad loopt in mei uit en blijft tot in november aan de struik.

Tip Als de katjes erg vroeg zijn en hun stuifmeel al hebben verstrooid voordat de bloempjes verschijnen, zul je maar weinig noten kunnen oogsten. Daarom wordt – als je zeker wilt zijn van een goede notenoogst – een kruisbestuiver aangeraden.

Voedselrijke grond
Hazelaars groeien het best op humeuze, voedselrijke grond, die niet te droog is. Zorg dat er altijd voldoende licht in de struik kan doordringen. Dit doe je door dood hout en takken die elkaar kruisen te verwijderen; snoei ook een keer per jaar opslag weg. Doe dit eind februari-maart of in juni.

geroosterde hazelnoten

Hazelnoten roosteren
Als je verse hazelnoten roostert, wordt de smaak van de noten sterker. Het roosteren gaat heel eenvoudig; Doe de hazelnoten in een goede koekenpan (zonder olie!) en zet de pan op een matig vuur. Rooster ze al omscheppend tot het vlies rond de noten goudbruin is. Het vlies verwijder je eenvoudig door de noten in een doek langs elkaar te wrijven.

Je kunt de noten ook prima direct uit de dop eten en vers verwerken in allerlei gerechten. De smaak is dan alleen iets minder sterk.

Kijk hier voor de aanbevolen hazelnootrassen.

0 Comments
Previous Post
Next Post
fruitige verrassing in ijsblokjes