Ben jij iemand die gek is op tuinieren, maar beschik je momenteel niet over een huis met een tuin? Dan hoef je hier niet om te treuren, want ook voor stadstuiniers zijn er meerdere mogelijkheden om toch heerlijk aan de slag te gaan met bloemen en planten. Als jij een leuk balkon hebt, dan kun je hier bijvoorbeeld plantenbakken in meerdere soorten en maten neerzetten. Maar je hebt ook de optie om een balkonkas of muurkas te gebruiken, waarmee je jouw planten de perfecte start geeft.

Wat is een balkonkas?

Een kas is een perfecte plek om planten een goede start te geven, of om ze een beetje extra te ondersteunen. Een kas is ook een mooie manier om het hele jaar door planten en kruiden te kunnen kweken. De weerelementen hebben in een kas geen kans om roet in het eten te gooien. Maar als je op een flatje of in een appartement woont, dan is het niet zo eenvoudig om hier zomaar een grote kas neer te zetten.Gelukkig dan maar dat er balkonkassen bestaan. Deze kassen zijn speciaal ontwikkeld om op een balkon te gebruiken. Zo heb je bij jouw flat of appartement toch de kans om lekker aan de slag te gaan met planten en misschien zelfs een moestuin beginnen.

Balkonkassen of muurkas

Ga je voor een balkonkas? Dan is het goed om eens te kijken wat voor opties je allemaal hebt op dit gebied. Er zijn namelijk heel wat verschillende soorten balkonkassen te krijgen. Je hebt een bescheiden kas met 1 á 2 verdiepingen. Deze kas is handig als je alleen wat kruiden of kleine planten wilt kweken. Maar je kunt ook kiezen voor een groter model met meer verdiepingen. Deze kas kun je helemaal vol zetten met de mooiste planten en alle groente die jij lekker vindt. Ook de muurkas past makkelijk op een balkon. Muurkassen worden vaak gebruikt in kleine tuinen om zo ruimte te besparen. Muurkassen hebben ook nog een ander voordeel: zet je de muurkas tegen een warme muur, dan hoef je de kas in de winter minder te verwarmen.

Anderen lezen ook:  Genieten in de tuin!

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een balkonkas?

In tegenstelling tot de aanschaf van een grote kas in je tuin, heb je voor de aanschaf van een balkonkas of muurkas geen persoonlijke lening nodig. De gemiddelde balkonkas koop je al voor €100,-. Als jij op het punt staat om een balkonkas te gaan kopen, dan moet je wel op een paar dingen letten. Bekijk om te beginnen eens hoeveel ruimte je hebt op je balkon, en hoeveel van deze ruimte je ook wil gaan inzetten voor het kweken van planten. Een balkon is meestal niet al te groot, en er moet nog genoeg leefruimte over zijn. Neem daarom niet meteen een al te grote kas, maar houd het ook niet te bescheiden als je van plan bent grote planten te kweken. Bedenk van tevoren ook goed welke planten en kruiden je allemaal wil gaan verbouwen. Zo kun je een goede indeling maken van je balkonkas, waarbij alles netjes bij elkaar staat. En denk erom, als je een grotere balkonkas neemt, dan heb je hier ook meteen meer werk aan.