Groente en fruit uit eigen tuin: verser kan niet. Helaas beperkt het klimaat in ons koude kikkerlandje je in wat je kunt laten groeien. Tenzij je een tuinkas hebt.

Sla gaat dood in de winter en het begin van de lente, maar in een broeikas kun je het prima in de koude wintermaanden kweken. Ook voor worteltjes moet je normaal wachten tot de zomer. Met een broeikas kun je al in het vroege voorjaar genieten van deze groente. Houd je ook zo van aardbeien? Als je aardbeienplanten in een tuinkas zet, kun je deze zomerkoninkjes al vanaf mei plukken. Staan de planten in je tuin, dan moet je wachten tot juni of juli. Handig dus zo’n kas. Maar zijn de aanschafkosten?

Van eenvoudig tot luxe

Een goede tuinkas is niet goedkoop. Als je wilt kennismaken met het kweken van fruit en groente, kun je beginnen met een eenvoudige tunnelkas. Een tunnelkas bestaat uit buizen met plastic ‘muren’ en kost een paar honderd euro. Heb je een grote tuin en ben je van plan veel planten, bloemen of groente te gaan kweken? Dan kun je beter meteen een goede en grote tuinkas kopen. De prijs is afhankelijk van het formaat en het materiaal, maar reken op minimaal een paar honderd euro. Ga jij liever voor de Mercedes onder de tuinkassen? Er zijn extra luxe uitgevoerde tuinkassen voor de liefhebbers. Daar hangt wel een ander prijskaartje aan. Voor een luxe kas van bijvoorbeeld het populaire merk Eden ben je zo vier- of vijfduizend euro kwijt.

Anderen lezen ook:  Tips bij het aanleggen van een tuin  

Bijkomende materialen en kosten

Stel dat je een eenvoudige tuinkas van een goed merk als Halls of Royal Well wilt kopen. Je bent dan zo’n €600 tot €1.200 kwijt, afhankelijk van het formaat. Maar daarmee ben je er nog niet. Soms moet je montagekosten betalen, die kunnen oplopen tot wel €500. Ook rekenen sommige leveranciers verzendkosten. Verder moet je een kachel kopen om de kas te verwarmen én rekening houden met energiekosten. Ook heeft een wat grotere, stevige broeikas fundering nodig. Een automatische raamopener is handig op hete zomerdagen, maar kost je wel weer een paar tientjes. Om er zeker van te zijn dat de planten in je broeikas genoeg water krijgen, is een druppelbevloeiingssysteem onmisbaar. Ook de luchtvochtigheid is belangrijk als je bepaalde planten kweekt. Om die te meten kun je een hygrometer aanschaffen. Al met al komt er boven op de paar duizend euro voor de aanschaf nog wel een paar honderd euro. Heb je dat niet op de bank staan, maar wil je wel graag een tuinkas? Dan kun je ook gaan voor geld lenen. Doe je dat, dan betaal je wel meer dan nodig. Zoek daarom een lening met een lage rente.

Kosten besparen

Een tuinkas kopen en onderhouden kost dus nogal wat. Wel kun je er op lange termijn bij het boodschappen doen geld mee besparen. Denk maar aan duur fruit als frambozen en rode of blauwe bessen. Of bedenk hoeveel bossen bloemen je met een goedkoop zakje zaadjes kunt kweken. Ook kruiden uit eigen kas zijn een stuk goedkoper dan in de supermarkt. En vind je het heel leuk om te tuinieren, dan haal je veel voldoening uit het werken in zo’n kas. Al met al, kan het dan zeker de moeite waard zijn te investeren in een kas.

Anderen lezen ook:  Schaduw en privacy in de tuin