We lijken er op dit moment allemaal last van te hebben; een slakkenplaag. De slaplanten zijn in één nacht totaal opgepeuzeld, de aardbeien kaal gevreten en van de bloemen zijn alleen de stengels overgebleven. We hebben tien tips om zo’n plaag te voorkomen of – mocht het al de laat zijn – effectief van deze slakkenplaag af te komen.

Over het algemeen zijn slakken in je tuin helemaal niet erg. Natuurlijk beschadigen ze je planten, maar het zijn ook enorm nuttige beestjes. Ze ruimen rottend afval zoals dode bladeren en kleine dode dieren op. Daarbij vormen ze een belangrijke voedselbron voor een hele hoop dieren zoals egels en vogels. In de meeste gevallen kun je de slakken in je tuin dus best laten zitten. Als de biodiversiteit in je tuin in balans is, dan zal je ook niet zo veel last hebben van slakken. Soms is er echter sprake van een plaag. Het is dan bijvoorbeeld erg nat en de leefomstandigheden zijn perfect voor slakken. Dan moet je wel iets aan die slakken doen, anders blijft geen enkele plant heel.

1. Slakkenplaag voorkomen

Een slakkenplaag voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen of in dit geval bestrijden. Hark de grond vóór het planten goed glad en geef liefst ’s ochtends water. Giet niet alle planten, maar kies bewust enkele exemplaren uit.

2. Gebruik een slakkenbarrière

Je kunt met een slakkenbarrière je planten beschermen. Er zijn verschillende slakkenbarrières te koop, maar je kunt er ook gemakkelijk zelf één maken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld kippengaas met kleine gaten, of lege plastic flessen. De flessen knip je in gehoekte, scherpe randen en zet je in de grond om je planten heen. Je kunt ook een natuurlijke barrière maken van eierschalen of koffiedik (met cafeïne).

Anderen lezen ook:  De kas in mei

3. Slakken vangen

Heb je echt last van een plaag, dan is het vangen van slakken een erg effectieve methode. Ga in de schemer (of overdag op een regenachtige dag) op pad met handschoenen en een emmer en vang alle slakken die je tegenkomt. Het beste kies je voor een diervriendelijke optie en zet je de slakken uit in een parkje of in het bos een eind bij jouw tuin vandaan. Doe dit dagelijks of om de dag, je zal dan al snel merken dat je veel minder last hebt van slakken!

Slakkenplaag voorkomen

4. Niet alle slakken kunnen kwaad

Kijk goed naar welke slakken je weghaalt. Vooral naaktslakken, zoals de Spaanse wegslak en de kleine akkerslak, richten veel schade aan. Bij de huisjesslakken moet je vooral beducht zijn voor de segrijnslak. Andere huisjesslakken kunnen vaak niet zo veel kwaad. Daarbij zijn vogels, padden, egels en andere dieren gek op ze. Die kun je dus best laten zitten.

5. Gebruik koper

Slakken hebben een hekel aan koper. Dit komt omdat ze bij aanraking met koper een klein elektrisch schokje krijgen. Koper is een diervriendelijke manier om slakken te weren van je planten, ze gaan er namelijk niet dood van, maar vluchten er wel van weg. Je kunt slakkenwerend koper in veel verschillende vormen kopen. Zo heb je koperdraad, kopergaas en kopertape.

6. Een natuurlijk stopbord

Maak een natuurlijk stopbord te voorkomen dat de slakken je bladeren op glibberen. Ze hebben bijvoorbeeld een hekel aan coniferen, tomatenbladeren en sparrennaalden. Leg deze om je planten heen en zorg dat er geen bladeren of takken over je stopbord heel vallen die de slakken als brug kunnen gebruiken.

Anderen lezen ook:  3 x kool

Slakkenplaag voorkomen

7. Maak een bierval tegen de slakkenplaag

Een bierval is niet echt diervriendelijk, maar wel effectief. Graaf een glazen potje, emmer of schaaltje half in tussen je planten en vul deze met bier. De slakken glibberen het potje in om van het bier te drinken en verdrinken vervolgens. Zorg er wel voor dat het potje een stuk boven de grond uitkomt en je het dus niet gelijk met de grond ingraaft. Anders lopen andere insecten in je tuin ook zo in je bierval.

8. Milieuvriendelijke slakkenkorrels

Ook dit is niet zo’n diervriendelijke oplossing. Heb je écht last van je slakkenplaag en weet je niet meer wat je moet doen? Dan kun je ook voor milieuvriendelijke en biologische slakkenkorrels kiezen. Deze korrels bevatten stoffen die alleen de slak doden, maar geen kwaad kunnen voor andere organismen in je tuin en in de grond. Op die manier pak je alleen de slakken aan.

9. Lok natuurlijke vijanden

Slakken hebben tal van natuurlijke vijanden, zoals egels, padden en vogels. Maak je tuin aantrekkelijk voor deze natuurlijke vijanden door voor voldoende schuilplekken te zorgen. Eventueel kun je ze ook lokken met wat ander eten, zoals vogelvoer of egelvoer. Als deze natuurlijke vijanden je tuin eenmaal gevonden hebben, zullen ze ook op zoek gaan naar alle slakken in je tuin en hier zullen ze enorm van genieten!

Ook loopeenden of kippen in de tuin kunnen helpen om een slakkenplaag te voorkomen. Lees hier meer tips bij het houden van kippen in de tuin

10. De beste planten tegen een slakkenplaag

Je kunt ook planten in je tuin zetten waar slakken niet van houden. Zet je deze tussen je groenten, dan is de kans minder groot dat de slakken op je groenten af komen. Voorbeelden van inheemse planten waar slakken niet van houden zijn: wilde akelei, ooievaarsbek, inheemse viooltjes, bosanemoon, duizendblad, klimop, longkruid, steenanjer en vingerhoedskruid.

Anderen lezen ook:  Water geven

Bonustip: aaltjes tegen een slakkenplaag!

Een methode die erg snel aan populariteit heeft gewonnen, is het gebruik van aaltjes. Aaltjes zijn kleine wezens die in de bodem leven en die via de bodem in de slak gaan zitten. Ze leven vervolgens als parasieten in de slak, waardoor de slak stopt met eten en uiteindelijk sterft. De aaltjes ontwikkelen zich vervolgens verder in de dode slak, waarna de nieuwe generatie aaltjes weer in de grond terecht komt. Dit is een volledig natuurlijke manier van slakke bestrijden, maar de aaltjes zijn vaak niet in grote getale in je grond aanwezig. Daarom moet je er in het geval van een slakkenplaag toevoegen aan je grond. Aaltjes tegen slakken kun je op heel veel verschillende plekken aanschaffen. Het nadeel is dat ze erg populair zijn en dus vaak en snel zijn uitverkocht.

Niet doen!

Er zijn ook een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je te maken hebt met een slakkenplaag. Gebruik bijvoorbeeld geen zout. Dit is niet alleen een zeer pijnlijke dood voor de slak, maar ook erg slecht voor je bodem, je planten en alle insecten en levende dieren in je tuin. Hetzelfde geldt voor chemische bestrijdingsmiddelen. Ook deze kun je beter vermijden. De langdurige effecten hiervan zijn slechter voor je tuin en voor je planten dan een paar slakken.