Wie kent dat niet? De slaplanten zijn in één nacht totaal opgepeuzeld, de aardbeien kaal gevreten en van de bloemen zijn alleen de stengels overgebleven. Er is sprake van een slakkenplaag in je tuin. We hebben tien tips om zo’n plaag te voorkomen of – mocht het al de laat zijn – effectief van deze slakkenplaag af te komen.

1. Slakkenplaag voorkomen

Een slakkenplaag voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen of in dit geval bestrijden. Hark de grond vóór het planten goed glad en geef liefst ’s ochtends water. Giet niet alle planten, maar kies bewust enkele exemplaren uit.

2. Slakkenbarierie voor de border

Een slakkenbarrière kan een border beschermen. Er zijn uitvoeringen in metaal, kunststof of beton. Zorg wel dat er geen bladeren of stengels over de rand hangen, omdat de slakken deze als brug kunnen gebruiken.

3. Slakken vangen

Wil je de slakken vangen? Leg rabarberblad en planken in de tuin, of plant lokplanten als afrikaantjes (Tagetes). De slakken komen hier op af, zodat je ze gemakkelijk kunt wegvangen, met de hand of een tang.

Slakkenplaag voorkomen

4. Niet alle slakken doen kwaad

Niet alle slakken zijn de schrik van de tuinier. Naaktslakken, zoals de Spaanse wegslak en de kleine akkerslak, richten de meeste schade aan. Bij de huisjesslakken moet je vooral beducht zijn voor de segrijnslak.

5. Slakkenplaag voorkomen met koper

Koper schrikt slakken af; ze mijden dit metaal, omdat ze bij aanraking een schokje krijgen. Wikkel bijvoorbeeld koperdraad om de potten of beplak ze met koperen munten.

Anderen lezen ook:  Knoflook, maar dan anders

6. Maak een natuurlijk stopbord

Een natuurlijk ‘stopbord’ om de ongewenste bezoekers uit de tuin te houden is zo gemaakt: dek de grond af met een laag tomatenbladeren, sparrennaalden of zaagsel van coniferen. Daar houden slakken niet van.

Slakkenplaag voorkomen

7. Bierval ingraven

Biervallen zijn een bekend huismiddel, maar zijn alleen effectief als je ze ingraaft. Zolang de slakken er gewoon uit kunnen klimmen, zullen de slakken namelijk eerst genieten van het gerstenat waarna ze, in licht benevelde toestand, meestal vrolijk doorgaan met eten…

8. Milieuvriendelijke slakkenkorrels

Wie harde maatregelen tegen de slakenplagen wil treffen, kan slakkenkorrels gebruiken. Kies voor milieuvriendelijke korrels, die ongevaarlijk zijn voor andere dieren als vogels en egels en, niet te vergeten, je huisdier.

9. Natuurlijke vijanden lokken

Bied nuttige dieren als egels of padden geschikte schuilplaatsen aan; slakken vormen hun hoofdgerecht.

10. Planten tegen een slakkenplaag

Bescherm je groente- of bloemenborder, en bepaalde lievelingsplanten met een ‘muur’ van planten. Een rij bonenkruid, peterselie, witte klaver, lavendel of kamille houdt slakken op afstand.

Ook kippen in de tuin kunnen helpen om een slakkenplaag te voorkomen. Lees hier meer tips bij het houden van kippen in de tuin