Wie kent dat niet? De slaplanten zijn in één nacht totaal opgepeuzeld, de aardbeien kaal gevreten en van de bloemen zijn alleen de stengels overgebleven. Dan waren er slakken aan het werk! We hebben tien tips om zo’n plaag te voorkomen of – mocht het al de laat zijn – effectief van deze slakkenplagen af te komen.

1 Voorkomen is, ook waar het slakken betreft, beter dan ‘genezen’, of in dit geval ‘bestrijden’. Hark de grond vóór het planten goed glad en geef liefst ’s ochtends water. Giet niet alle planten, maar kies bewust enkele exemplaren uit.

2 Een slakkenbarrière kan een border beschermen. Er zijn uitvoeringen in metaal, kunststof of beton. Zorg wel dat er geen bladeren of stengels over de rand hangen, omdat de slakken deze als brug kunnen gebruiken.

Wie de slakken wil vangen, legt rabarberblad en planken in de tuin, of plant lokplanten als afrikaantjes (Tagetes). De slakken komen hier op af, zodat je ze gemakkelijk kunt wegvangen, met de hand of een tang.

Niet alle slakken zijn de schrik van de tuinier. Naaktslakken, zoals de Spaanse wegslak en de kleine akkerslak, richten de meeste schade aan. Bij de huisjesslakken moet je vooral beducht zijn voor de segrijnslak.

5 Koper schrikt slakken af; ze mijden dit metaal, omdat ze bij aanraking een schokje krijgen. Wikkel bijvoorbeeld koperdraad om de potten of beplak ze met koperen munten.

6 Een natuurlijk ‘stopbord’ om de ongewenste bezoekers uit de tuin te houden is zo gemaakt: dek de grond af met een laag tomatenbladeren, sparrennaalden of zaagsel van coniferen. Daar houden slakken niet van.

Anderen lezen ook:  Zuring of zurkel

7 Biervallen zijn een bekend huismiddel, maar zijn alleen effectief als je ze ingraaft. Zolang ze er gewoon uit kunnen klimmen, zullen de slakken namelijk eerst genieten van het gerstenat waarna ze, in licht benevelde toestand, meestal vrolijk doorgaan met eten…

8 Wie harde maatregelen tegen de slakenplagen wil treffen, kan slakkenkorrels gebruiken. Kies voor milieuvriendelijke korrels, die ongevaarlijk zijn voor andere dieren als vogels en egels en, niet te vergeten, je huisdier.

Bied nuttige dieren als egels of padden geschikte schuilplaatsen aan; slakken vormen hun hoofdgerecht.

10 Bescherm je groente- of bloemenborder, en bepaalde lievelingsplanten met een ‘muur’ van planten. Een rij bonenkruid, peterselie, witte klaver, lavendel of kamille houdt slakken op afstand.