De koningin van de kruidentuin – in het najaar – is zonder twijfel ananassalie. De plant bloeit vanaf eind oktober tot eind november met opvallend rode bloemen, wanneer de rest van de moes-en kruidentuin steeds kaler en grijzer wordt. Van ananassalie eet je de bladeren, die naar ananas ruiken en smaken, maar dus ook de eetbare bloemen.

Hoe kweek je ze?

Ananassalie wordt meestal gestekt. Je kunt ze ook zaaien, maar dat duurt ontzettend lang en is minder effectief. Stek de plant in het najaar, wanneer de plant uitgebloeid is. Hiermee help je ze dan de winter door. Zet ze op een vorstvrije plek waar ze niet lijden onder de hevige kou. Zodra de plantjes sterk genoeg zijn, kunnen ze naar buiten verhuizen. Plant ze bij elkaar of solitair, de plant kan namelijk vrij groot worden in vollegrond. Zelfs in een pot gaat de plant domineren. Ben je niet in staat om ze zelf te stekken, dan kun je tegenwoordig ook plantgoed aankopen vanaf april en mei. Zowat alle tuincentra bieden de plant aan in het voorjaar.

Ziekten en belagers

Afgezien van wat bladluizen die de plant kunnen belagen heeft ananassalie nauwelijks last van vervelende insecten. Let wel op tijdens natte periodes, dan kunnen schimmels optreden.

TIPS

  • Combineer ananassalie met citroenverbena in je moestuin of kruidentuin: een prachtig plaatje!
  • De bloemen zijn eetbaar en licht zoet. Ideaal om in een salade te verwerken of als garnituur op je bord te gebruiken.
  • Ananassalie doet het ook een korte tijd (een week) goed als snijbloem in een vaas.
Anderen lezen ook:  Salie kweken