De koningin van de kruidentuin – in het najaar – is zonder twijfel ananassalie. Het is een plant die nog niet zo bekend is. Zonde eigenlijk, want het is een schitterend kruid dat ook nog eens héél erg lekker smaakt. In dit artikel vertellen we je alles over deze bijzondere plant.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Ananassalie bloeit vanaf eind oktober tot eind november met opvallend rode bloemen, wanneer de rest van de moes- en kruidentuin steeds kaler en grijzer wordt. De plant komt van origine uit Mexico en Guatemala en heeft wel wat weg van gewone salie. Van de plant eet je de bladeren, die naar ananas ruiken en smaken, maar ook de bloemen.

Hoe kweek je ananassalie?

Ananassalie wordt meestal gestekt. Je kunt ze ook zaaien, maar dat duurt ontzettend lang en is minder effectief. Stek de plant in het najaar, wanneer deze is uitgebloeid. Hiermee help je ze dan de winter door. Zet ze op een vorstvrije plek waar ze niet lijden onder de hevige kou. Zodra de plantjes sterk genoeg zijn, kunnen ze naar buiten verhuizen. Plant ze bij elkaar of solitair, de plant kan namelijk vrij groot worden in vollegrond. Zelfs in een pot gaat de plant domineren. Ben je niet in staat om ze zelf te stekken, dan kun je tegenwoordig ook plantgoed aankopen vanaf april en mei. Zowat alle tuincentra bieden de plant aan in het voorjaar.

De beste standplaats voor ananassalie

Ananassalie is niet erg winterhard. De plant sterft in de winter af, maar als deze op een beschutte, niet te koude plek staat en je hem goed afdekt, komt hij de volgende lente gewoon weer terug. Je kunt ananassalie goed in een pot planten, op die manier kun je hem ook binnenhalen als het écht koud beloofd te worden. Verder houd de plant van een plekje in de halfschaduw, zet hem dus niet op een plek waar hij de gehele dag in de volle zon staat.

Anderen lezen ook:  Munt in de tuin

Ziekten en belagers

Afgezien van wat bladluizen die de plant kunnen belagen heeft ananassalie nauwelijks last van vervelende insecten. Let wel op tijdens natte periodes, dan kunnen schimmels optreden. Ook dan heeft een pot weer zijn voordelen, het overtollige water stroomt dan namelijk gemakkelijker weg.

Koken met ananassalie

Met ananassalie kun je heerlijk koken. De rode bloemen doen het bijvoorbeeld erg goed op een dessert. Het ziet er niet alleen chique uit, het smaakt ook nog eens heerlijk. Ook de salie zelf is goed te gebruiken in desserts. Maak bijvoorbeeld gepocheerde peer met een marinade van suiker, steranijs, ananassalie en citroensap.

Daarbij is ananassalie heerlijk in bijvoorbeeld een fruitsalade, dranken of als garnituur. Je kunt het kruid ook goed gebruiken in marinades en sauzen. Heb je zelf de plant staan? Trek er dan ook eens thee van. Thee van ananassalie krijgt een heerlijke, bijzondere smaak en is een echte aanrader!

TIPS

  • Combineer ananassalie met citroenverbena in je moestuin of kruidentuin: een prachtig plaatje!
  • De bloemen zijn eetbaar en licht zoet. Ideaal om in een salade te verwerken of als garnituur op je bord te gebruiken.
  • Ananassalie doet het ook een korte tijd (een week) goed als snijbloem in een vaas.
  • Laat je de ananassalie zijn gang gaan, dan kan deze plant behoorlijk groot worden. Geef hem dus genoeg ruimte.
  • Voor een mooie, gevulde plant, kun je de toppen enkele keren afknippen in het voorjaar.