Aaibaar, zo zou je het haast harige, zachte blad van salie (Salvia) kunnen noemen.  Een heerlijk kruid om in je tuin te hebben. Wij geven tips.

Soorten salie
Er zijn heel veel verschillende soorten salie die veel in de siertuin worden gebruikt omdat ze zo mooi bloeien. Vooral de knalrode en felblauwe worden vaak aangeplant. Wil je zeker weten dat je de goede plant voor de kruidentuin hebt aangeschaft, dan moet er officinalis of lavandulifolia in de naam zitten.

Verzorging salie
Salie houdt van zon en is niet gesteld op regen en kou. Salie gaat eerder dood door te veel water dan te veel kou, dus houd je plantjes in de winter goed in de gaten en zorg voor een prima afwatering en een beschutte plek. Veel mensen nemen stekjes zodat ze zeker weten dat ze na de winter weer planten hebben.

Smaak
Gedroogde salie is zeer uitgesproken van smaak; daar houdt niet iedereen van. Verse salie heeft een minder sterke smaak. Omdat salie gunstig zou werken op de spijsvertering, wordt dit kruid vaak aan vette (vlees)gerechten toegevoegd. Salieboter is ook populair.

Anderen lezen ook:  Zo houd je keukenkruiden in leven