Een insectenhotel maken is vrij eenvoudig, zodra je weet welke kamertjes je moet voorzien om een insect te lokken. Bijen, hommels en wespen nestelen zich in buisjes of holle stengels, terwijl oorwurmen dan weer liever een hoopje stro ter beschikking hebben. Er zijn niet echt regels aan verbonden. Je kunt zowat alle herbruikbare materialen combineren om een spectaculair hotel te bouwen.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Een insectenhotel is erg leuk om naar te kijken. Op zonnige dagen is het er vaak een drukte van jewelste. Het ene naar het andere insect komt aanvliegen op zoek naar een fijn huisje om even te rusten, een nest te maken of eieren te leggen.

Waarom een insectenhotel maken?

Insecten hebben het zwaar tegenwoordig. Daarbij heb jij die insecten nodig in jouw (moes)tuin. Insecten zorgen namelijk voor de bevruchting en bestuiving van je planten. Ze zorgen voor een gezonde tuin en grond en houden je tuin biodivers. Kortom; insecten zijn onmisbaar. Met een insectenhotel trek je ook een hele hoop nuttige insecten naar je tuin. Deze helpen je vervolgens weer met het bestrijden van plagen of het bevruchten van je planten. Het is dus slim om een insectenhotel in je tuin te plaatsen.

insectenhotel maken

Tekst gaat verder onder de foto

Wat heb je nodig

Voor een insectenhotel kun je een hele hoop materialen gebruiken en combineren. Het is belangrijk om verschillende materialen met elkaar te mengen, zo kunnen veel verschillende insecten gebruik maken van het hotel. Hieronder sommen we een aantal handige materialen voor je op.

  • Buisjes en holle stengels (bv van zonnebloemen, bamboe en aardpeer)
  • Dennenappels
  • Stro
  • Houtsnippers (groot en/of klein)
Anderen lezen ook:  Pepers en paprika's zaaien

Stap voor stap een insectenhotel maken

  • Maak een vierkanten of rechthoekig houten raamwerk met een harde achtergrond en verdeel onder in aparte vakjes, dat worden straks de verschillende kamers.
  • Vul elk vakje in met een specifiek materiaal. De holle stengels en buisjes stapel je netjes naast en op elkaar, er komen vakjes met stro voor de oorwurmen, dennenappels en houtsnippers voor lieveheersbeestjes en gaasvliegen.
  • Zorg ervoor dat het raamwerk goed bevestigd is. Doe wat gaas voor de materialen zodat deze er niet uit kunnen vallen, maar de insecten nog wel in het hotel kunnen.
  • Zorg ervoor dat de bovenkant van het insectenhotel goed dicht zit, zodat er geen water inkomt als het regent.

Waar moet je het insectenhotel ophangen?

Een insectenhotel kun je het beste op het zuiden gericht ophangen. Insecten houden van de warmte van de zon en zo wordt het insectenhotel op zijn best verwarmd. Natuurlijk kun je het hotel ook op een paal zetten en die paal in de grond steken, ook dan kun je het hotel het beste op het zuiden richten. Het liefst plaats je het hotel op een enigszins beschutte plek, zodat het wat beschut is tegen regen en wind.

insectenhotel maken

Tekst gaat verder onder de foto

Je tuin aantrekkelijk maken voor insecten

Alleen een insectenhotel maken en ophangen is niet voldoende om insecten zich thuis te laten voelen in je tuin. Wil je meer bijen en vlinders in je tuin, dan zal je ook voor de juiste beplanting moeten zorgen. Beschutting en onderdak is belangrijk, maar ook eten is onmisbaar. Zorg voor voldoende inheemse, biologische planten in je tuin. Deze planten zijn onmisbaar voor de insecten in je tuin en trekken nog meer insecten aan. Daarbij zijn inheemse, biologische planten schitterend om naar te kijken. Ze bloeien vaak prachtig en brengen echt leven in je tuin.

Anderen lezen ook:  5 alternatieve zaaibakjes

Geen insectenhotel, maar wel onderdak

Wil je geen insectenhotel maken, maar wel onderdak bieden aan de insecten in je tuin? Maak dan een rommelhoekje. In dit hoekje laat je de gevallen takjes en bladeren liggen. Leg er ook wat dennenappels bij of stapel een aantal bakstenen wat ruim op elkaar. Je kunt ook afgezaagde boomstammen wegleggen en er gaten in boven. Dit zijn allemaal plekken waar insecten graag tussen en in zitten.