Ben je in het bezit van een kas? Dan heb je een streepje voor ten opzichte van je buur die het fijn vindt om te pochen met de eerste en laatste oogst. Want dankzij dat tuintje onder glas kun je het seizoen tot wel twee maanden verlengen. Je begint een maand vroeger en eindigt meestal een maand later. Tenminste, als de zon het niet laat afweten. Een superoogst moet je in de winter niet verwachten, maar een aantal slasoorten, veldsla en zelfs spinazie haal je dan met gemak naar binnen. Voorspelt de weerman-of vrouw strenge nachtvorst, bescherm de planten dan met vries-of vliesdoek.

Microklimaat
Een kas heeft voor zowat de helft – neen alle – tuiniers een meerwaarde. Door de beglazing wordt het al snel een stuk warmer in het voorjaar en kun je dus sneller van start met je teelten. Er wordt een zogenoemd microklimaat gecreëerd, waardoor je zaaisels sneller kiemen.

De voordelen
Je verlengt er de seizoenen mee en je kunt er groente en bloemen forceren. Rabarber maar ook dahlia’s of canna’s kun je eind maart al in een pot planten. In de winter kun je er groente telen die het buiten niet zouden overleven. Zaai in september, oktober en november sla en veldsla, radijsjes en spinazie. Bijkomend voordeel: zelfs in het najaar pluk je er nog tomaten, pepers, paprika’s en komkommers. De zomer duurt dus net iets langer in een kas.

Kostprijs
We moeten eerlijk zijn, een kas kopen is een forse investering. Eentje die maximaal moet renderen, dat spreekt voor zich. Dat doe je door elk seizoen optimaal te benutten. Plan vooraf wat je er kunt zaaien of planten en gooi niet zomaar de handdoek in de ring wanneer het buiten kouder wordt.

  • een plastic kas koop je al vanaf € 250.
  • een kleine glazen kas koop je vanaf € 1000 tot € 1200.
Anderen lezen ook:  Aanbevolen pompoenrassen

Informeer je goed
Denk twee keer na voor je de aankoop doet. Je moet namelijk rekening houden met de plaats die je hebt, of net niet hebt. Een kas mag dan wel leuk, mooi en superhandig zijn, een glazen gevaarte in je kleine stadstuintje ploffen, dat is net iets te veel van het goede. Nadien moeten vaststellen dat je kas de hele tuin in beslag neemt, wordt pijnlijk voor jou en je portemonnee. Gelukkig zijn er heel wat modellen op de markt die het uitstekend doen in elke situatie. Informeer je goed en ga langs bij een erkende fabrikant of verkoper.

Vermijd burenruzies
Je mag dan wel staan te popelen om de stap te zetten, toch mag je iets niet vergeten: een goede communicatie met je buren zorgt ervoor dat je in de toekomst vervelende conflicten vermijdt. Houd je altijd aan de wettelijke bepalingen, wees eerlijk en vertel ze tijdig van je plannen. Of beloof ze een deeltje van de oogst: werkt altijd!

TIP: wil je meer info over kassen en waar ze goed voor zijn? Vanaf half december 2015 ligt onze ’12 maanden in de moestuin’-special in de winkel!