We snappen echt wel dat breken met gewoontes niet altijd even gemakkelijk is. Maar de noodzaak daarvan mag ook absoluut niet onderschat worden. Onderneem actie!

Wanneer je de hele dag in dezelfde positie hetzelfde werk moet doen, is het erg belangrijk dat dit patroon doorbroken wordt. En dit is slechts één voorbeeld, maar we kunnen er nog talloze noemen! Daarbij moeten we direct eerlijk zijn en zeggen dat wij onze woorden ook niet altijd in daden omzetten. Maar daarom snappen we juist de noodzaak ervan. De effecten ervan zijn namelijk meteen merkbaar. Dus naast een verzameling met handige tips voor jullie is dit tegelijk een memo aan onszelf.

Dit artikel is ook nog eens geschreven in de coronaperiode. En dan is het al helemaal aantrekkelijk om voor gemak te gaan. Natuurlijk zijn er velen die juist actiever worden door de tijd die ze niet besteden zoals gewoonlijk op een andere manier te benutten. Maar dan moet je het wel doen!

Dus, zoals beloofd, enkele gratis adviezen die hopelijk jouw gezondheid of zelfs motivatie wat op zullen krikken.

Onderbreking

Doe je op een dag te lang hetzelfde, of dat nu thuis is of op kantoor, dan kan het zijn dat je mentaal vast komt te zitten. Dat hoeft geen reden te hebben, het overkomt de beste. Je moet soms even de spinnenwebben van je geest afschudden zodat je daarna weer vrolijk verder kan. En datzelfde geldt voor je lichaam: zit dat te lang in een bepaalde positie, dan ga je dat ook merken. Spier- en rugpijn kunnen er op de lange termijn het gevolg van zijn.

Zie iedere pauze die je hebt als een manier om dat patroon te doorbreken. Niet alleen door elders dan op je werkplek je lunch of koffie te nuttigen maar ook door even een ommetje te maken, mocht het weer zich hiervoor lenen.

Lichaamsbeweging

Ja, dat stipten we net dus al even aan maar je kunt het ook breder trekken. Ga ook wandelen wanneer je die afwisseling die we hierboven noemden niet extreem nodig hebt. Althans, niet op dat moment. Lichaamsbeweging is altijd goed voor zowel lijf als geest. Ga wandelen in een mooi natuurgebied of kies een andere inspirerende plek uit. Je kunt er zelfs meer tijd en aandacht aan besteden door te gaan joggen of hardlopen. Want ondanks corona mag je wel nog steeds naar buiten, zolang je op voorgeschreven plekken maar een mondkapje draagt en anderhalve meter afstand van anderen houdt.

Regent het pijpenstelen of is de temperatuur niet aangenaam genoeg voor een tochtje te voet of te fiets? Dan kun je ook thuis de nodige rek- en strekoefeningen doen. Verrek, misschien heb je nog wel een hometrainer staan!

Op je bord

Ja, wat bevindt zich daar doorgaans? We snappen dat coronatijd nou niet bepaald inspireert of motiveert en dat je al gauw bij de pakken gaat neerzitten. Natuurlijk hangt dat geheel van je instelling af maar ons is het ook overkomen. Dan ben je geneigd om voor junkfood te gaan of iets anders gemakkelijks dat nou niet bepaald de meest gezonde optie is. Als je jezelf al zo ver kunt krijgen om überhaupt eten klaar te maken!

Wij hebben goed nieuws voor je: gezond kan ook lekker zijn! Zeker wanneer je verse groenten van het land haalt. Daarvoor moet je misschien even uitwijken en in plaats van de supermarkt een bezoekje aan de boederijwinkel brengen. Dan ben je altijd van kwaliteit verzekerd en help je lokale bedrijven te groeien!