Een mooie klimplant met heerlijk zoete én gezonde vruchten. Die willen we allemaal wel in onze tuin toch? Probeer eens de kiwibes (Actinidia arguta).

Planten

Je plant de kiwibes in mei. Geef de plant de ruimte om te groeien tegen een klimrek, pergola of muur. Het best is een T- constructie, zodat de takken beide kanten op kunnen groeien. De kiwibes staat graag op een vochtig plekje uit de wind en in de zon.

Bestuiving

Je hebt een mannetjes- en vrouwtjesplant nodig wil je vruchten oogsten. 1 mannetje op 3 vrouwtjesplanten is voldoende.
kiwibesSnoeien

Snoei in december de centrale tak wat terug. Vervolgens selecteer je in de tweede winter de twee sterkste zijtakken en leid je deze opzij. Snoei ongeveer terug tot 10 knoppen. Als het goed is geven deze knoppen zijtakken die vruchthout ontwikkelen. Bind deze takken vast op de andere draden en snoei deze in juli-augustus om de bloemknopvorming te stimuleren. Snoei de daaropvolgende winters een deel van het vruchthout terug tot de eerste zijtak, en kort de zijtakken in tot net voorbij de buitenste draad.

Houd je van een wilde plant? Dan kun je er ook voor kiezen om de planten niet te snoeien, maar dan ligt de productie een stuk lager.

Bloei

In het voorjaar (begin juni), bloeit de kiwibes met vrolijke kleine witte bloemetjes.

Oogsten

Na vier jaar geeft de kiwibes vruchten. De vruchtjes kun je eind september, begin oktober plukken. Het zijn kleine vruchtjes in de vorm van ‘haarloze mini-kiwietjes’. De grootte van de kiwibes verschilt per ras maar de besjes zijn over het algemeen zo’n 5 cm lang. De bes wordt zachter en iets donkerder van kleur wanneer hij rijp is.

Anderen lezen ook:  Zelf jam maken

kiwibesRassen

Er bestaan heel veel verschillende soorten kiwibessen. De Ambrosia Grande, Julia en Amdue zijn bekende vrouwelijke rassen en goed te combineren met de mannelijke rassen Manny, Nostino en Romeo.

Heerlijk gezond besje

Het moment van eten is heel belangrijk. Het best is de bes na te laten rijpen op een schaal in huis. De kiwibes bevat veel gezonde stoffen als magnesium, calcium en antioxidanten.

Eerst even proeven?

Wil je de kiwibes eerst proeven voor je hem in je eigen tuin zet? Ga dan eens langs fruitschuur in Nieuwendijk of Werkendam:
De Fruitschuur Nieuwendijk
Fruit- en groentewinkel
Parallelweg 3, 4255 KC Nieuwendijk
Telefoon:0183 405 131

De Fruitschuur Werkendam
Fruit- en groentewinkel
Schans 5A, 4251 PT Werkendam
Telefoon:0183 501 167