Lavas – ook wel maggikruid genoemd – is een winterharde vaste plant. Hij blijft jaren in de tuin staan en kan tot wel 2 meter hoog worden. Lavas doet het ook goed in een pot, al blijft de plant dan opvallend kleiner. Tijdens de winter sterft het bovengrondse deel van de plant af, in het voorjaar begint de plant opnieuw te groeien. Hij groeit het best op een goed doorlaatbare bodem, maar eist nagenoeg geen extra meststoffen. De smaak doet denken aan selderij, maar dan iets voller en geconcentreerder.

Aan de slag

  1. Er zijn 2 manieren om lavas te vermeerderen. Je kunt een oude moederplant scheuren, of je zaait in het voorjaar; om nieuw plantgoed te bekomen.
  2. Zaaien doe je vanaf maart en april in een onverwarmde kas.
  3. Je zaait in zaaibakjes om daarna te verspenen.
  4. Vul het bakje met zaaigrond, verdeel de kleine zaden oppervlakkig, bedek opnieuw met een dun laagje grond en druk lichtjes aan.
  5. Zet op een zonnige plek en benevel met een plantenspuit.
  6. Na gemiddeld 2 tot 3 weken kiemen de eerste zaailingen. Hoe gunstiger de temperaturen, hoe sneller de eerste exemplaren tevoorschijn komen.
  7. Zodra de zaailingen hun eerste echte blaadjes laten zien verspeen je naar aparte potjes. 1 plantje per potje (P9), af en toe water geven en vanaf eind april en begin mei naar buiten.
  8. Geef lavas een zonnig plekje en plant bij voorkeur op het einde van de kruidentuin – daar waar hij, gezien de hoogte van de plant, geen andere planten kan hinderen.

Alles eetbaar
Van lavas of maggikruid is zowat alles eetbaar. Je kunt de wortels eten, maar ook de bladeren en zelfs de zaden gebruiken in gerechten. De plant zal nooit de hoofdrol spelen in de keuken, maar doet het als smaakmaker ontzettend goed in tal van bereidingen. Gek op mosselen? Vervang de selderij door lavas; wedden dat je aangenaam verrast zult zijn?

Anderen lezen ook:  3 makkelijke kruiden