Jaren geleden werd knoflook nog als een exotisch ingrediënt beschouwd, tegenwoordig wordt er in veel gezinnen dagelijks met knoflook gekookt. Knoflook is lekker en gezond.

De bodem
Knoflook plant je bij voorkeur op een zonnige en beschutte plaats in niet te zware grond. In pot kan ook. De grond moet goed vochtvasthoudend zijn, dus meng flink wat compost door de bodem voordat je gaat planten.

Planttijd knoflook
De beste planttijd is oktober, maar in maart kunnen er ook teentjes worden geplant.

knoflook planten
De beste knoflook
Je kunt een knoflookbol in de supermarkt kopen, de teentjes eraf pellen en in de grond stoppen, maar de kans op succes is dan niet zo groot. Vaak komt deze knoflook uit warme streken en zal in ons klimaat niet goed gedijen. Koop dus knoflook bij een gespecialiseerde zaadhandel of in het tuincentrum.

Planten en oogsten
Plant de teentjes ongeveer 5 cm diep en op 25 cm van elkaar. In het voorjaar lopen ze uit met lange, smalle bladeren. Ondertussen wordt er onder de grond een nieuwe bol gevormd die zo eind juni, begin juli geoogst kan worden.

Je kunt de knoflook langer in de grond laten zitten zodat de bollen groter worden, maar deze ‘reuzen’ knoflook is dan wel minder lang houdbaar

Ook kun je van knoflook heilzame brouwseltjes maken voor je tuin. Kijk hier voor handige tips.

Anderen lezen ook:  Salie kweken