Het zal je niet ontgaan zijn, het moestuinseizoen is geopend. Je kunt aan de slag met het moestuinklusje van maart: zaaien! Zaaien is helemaal niet moeilijk. Houd een paar basisregels in acht en je kunt straks een heerlijke oogst tegemoet zien.

Goed materiaal is een must

Gebruik goed kiemkrachtig zaad dat niet te oud is. Bewaar het zaad in de originele verpakking zodat je de houdbaarheidsdatum kunt checken. Twijfel je of het zaad nog wel geschikt is? Doe dan de kiemproef! Maak een vel keukenpapier goed nat en strooi er wat zaadjes overheen. Houd het keukenpapier de komende dagen vochtig en kijk hoeveel zaadjes gaan kiemen. Als minder dan de helft nog maar kiemkracht heeft, dan kun je de zaadjes beter weggooien.

Wat kun je buiten zaaien?

Afhankelijk van de temperatuur kun je vanaf maart buiten zaaien:
spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei. Kijk goed op de verpakking wat het juiste zaaimoment is van de groenten.

Wat kun je binnen zaaien?

De mogelijkheden worden een stuk groter als je beschikt over een (verwarmde) kas of koude bak. Ook op de vensterbank in de keuken kun  je groenten en kruiden voorzaaien, zodat je straks al stevige planten hebt om uit te planten. Je zou de volgende groenten en kruiden kunnen proberen: andijvie, aubergine, kervel, komkommer, broccoli, koolsoorten, paprika en pepers, peterselie, postelein en prei.

Zaaibed

Als je buiten gaat zaaien, moet je eerst het zaaibed in orde maken. Maak de bovenlaag goed los, egaliseer de grond en maak grove kluiten klein. De bovenlaag moet een fijne structuur hebben. Gebruik nu geen zware bemesting want daar kunnen de kiemplantjes niet tegen. Probeer zo min mogelijk over het zaaibed te lopen.

Anderen lezen ook:  Aardappels voorkiemen in een eierdoos

Onder glas

Ga je in de kas of in huis voorzaaien, vul je potjes dan met speciale zaaigrond die kant-en-klaar te koop is. Je kunt allerlei bakjes en potjes gebruiken zoals boterkuipjes, ijsbakjes en yoghurtbekers. Heel handig zijn turfpotjes die je straks met potje en al in de grond kunt zetten. De wortels groeien er gewoon doorheen. Ook perspotjes, gemaakt van samengeperste potgrond en zand, kun je straks zo in de grond zetten. Speciale zaaibakken met een doorzichtige, plastic kap zijn ook heel praktisch omdat de vochtigheidsgraad constant blijft. Je kunt dergelijke bakken ook kopen met een ingebouwde elektrische verwarming.

Temperatuur

Niet alle zaden kiemen bij dezelfde temperatuur. Sla, spinazie, tuinbonen, doperwten, kapucijners en worteltjes kiemen al bij een temperatuur van 10 °C. Koolsoorten kiemen bij 15 °C en courgette, paprika en tomaat hebben 20 °C of meer nodig. Vandaar dat je die ook later in het jaar zaait. Tip: is de grond nog iets te koud en wil je toch buiten zaaien? Dek de grond dan af met een lap doorzichtig plastic en laat dat tien dagen liggen. De grond warmt zo snel op!

Niet te diep

Zaai niet te diep. Voor kleine zaadjes is 1 cm meestal wel voldoende. Grotere zaden zoals die van peulvruchten moet je wel wat dieper in de grond stoppen. Een tuinboon zaai je op 5 cm. Hoe dieper je zaait, hoe groter de kans op rotten. Zaai niet te dik en niet te veel tegelijk.

Water geven

Geef direct na het zaaien water maar wees voorzichtig: het zaad mag niet wegspoelen. Wanneer de zaailingen gaan groeien, kun je water geven met de fijne broes van de gieter. Houd de grond vochtig maar geef ook weer niet te veel water want je plantjes kunnen snel wegrotten. En dan is het wachten tot je de eerste tekenen van groen kunt ontdekken. De ene plant doet er veel langer over dan de andere. Sla staat al naeen paar dagen boven terwijl het weken kan duren voordat een pastinaak of worteltje kiemt.

Anderen lezen ook:  Kappertjes van Oost-Indische kers