De moestuinactie van de Albert Heijn is je vast niet ontgaan. Heb jij alle moestuinmaatjes verzameld? Wij vertellen je hoe je deze kunt kweken! 

Pluksla en klaproos

We beginnen bij pluksla en klaproos. Dit koppel zijn goede buren van elkaar, omdat sla vaak last heeft van bladluis. Lieveheersbeestjes worden aangetrokken door het vele stuifmeel van de klaproos. Deze lieveheersbeestjes zijn dol op bladluis, ideaal voor jouw pluksla dus. Zo kweek je pluksla en klaproos.

Meer buren
Naast klaproos is pluksla ook een goede buur van bieten, dille, knolvenkel, koolsoorten, rammenas, asperges, radijs, schorseneren en tomaten.

Spinazie en koriander

Spinazie en koriander volgt het eerste moestuinkoppel op. Grote getale weekschildkevers zijn vaak op koriander te vinden, ze eten het liefst hele dag luis. Bloeit de koriander? Dan is het de perfecte gezelschapsplant voor spinazie. Lees snel je hoe je spinazie en koriander kweekt.

Meer buren
Naast koriander gaat spinazie ook goed samen met bieten, aardbeien, radijs, aardappels, koolsoorten, stokbonen, koolrabi, rammenas en tomaten.

Courgette en phacelia

We gaan verder met courgette en phacelia. In de bloemen van phacelia zit veel nectar, waar honingbijen dol op zijn. De kans is groot dat deze bijen langs de courgettebloemen vliegen om deze te bestuiven. Zo kweek je courgette en phacelia.

Meer buren
De slechte buren van courgettes zijn komkommer en aardappels. Ze gaan wel goed met Oost-Indische kers, uien, mais, stokbonen en sla.

Palmkool en inkarnaatklaver

Het volgende koppel is palmkool en inkarnaatklaver. Voor loopkevers zijn de bladeren van inkarnaatklaver een schuilplek. Handig wanneer ze bij palmkool staan, want loopkevers eten de larven van de koolvlieg. En de koolvlieg laat anders niets van je palmkool over. Lees hoe je palmkool en inkarnaatklaver kweekt.

Anderen lezen ook:  Recept avocado gevuld met salade

Andijvie en cosmea

De volgende moestuinmaatjes zijn andijvie en comea. De bloemen van de cosmea hebben nectar die gaasvliegen lekker vinden. Gaasvliegen maken hun eitjes vast met een steeltje aan de andijvieplant. Wanneer de eitjes uitkomen eten ze alle luizen op en is de andijvie luisvrij! Lees hier hoe je andijvie en cosmea kweekt.

Meer buren
Andijvie doet het ook goed naast prei, sluitkool, koolsoorten, tomaat, (knol)venkel en stokbonen.

Sperzieboon en wilde marjolein

We vervolgen de moestuinmaatjes met de sperzieboon en wilde marjolein. In de volgroeide roze bloemen van wilde marjolein zit veel nectar, hommels komen hier op af. Deze hommels zorgen voor de bestuiving van de sperziebonen. Lees verder hoe je sperziebonen en wilde marjolein kweekt.

Rucola en salie

De volgende moestuinmaatjes zijn rucola en salie. Salie mag in je moestuin niet ontbreken, de geur van salie houdt aardvlooien op afstand. Deze laten dus ook jouw rucola met rust. Is toch wat fijner voor op je bord straks. Kweek rucola en salie.

Wortel en bieslook

Ook wortel en bieslook zijn maatjes in de moestuin. Bieslook beschermt wortel tegen wortelvliegen met zijn geur. Wanneer je de stengels laat groeien komen er paarse bloemen die weer bijen lokken. Dit is ideaal voor de bestuiving van de moestuin. Lees hier je hoe je wortel en bieslook kweekt.

Meer buren
Wortel staat ook graag naast dille, pluksla, prei, rammenas, schorseneren, witlof, tomaten, knoflook, rozemarijn, snijbieten, uien, salie, radijs en erwten.

Komkommer en zonnebloem

Het volgende moestuinmaatje bestaat uit komkommer en zonnebloem. Naast dat zonnebloemen er prachtig uitzien, zorgt het hart van de zonnebloem ervoor dat bijen en hommels erop af komen. Komkommerbloemen worden hierdoor weer bestuift. Aan de slag met het kweken van komkommer en zonnebloem.

Anderen lezen ook:  Slawortelboorder

Meer buren
Zowel zonnebloemen als komkommer kun je beter niet naast aardappels zetten. Daarnaast gaat komkommer ook niet zo goed met radijs, courgette, tomaat en aardbei. Komkommer gaat dan weer wel goed naast dille, kool, koriander, mais, selderij, prei, uien, bieten, knolvenkel, kropsla en erwten.

Spitskool en dille

Ook spitskool en dille zijn maatjes van elkaar. Spitskool wordt regelmatig aangevallen door kooprupsen, maar met zijn geur roept hij sluipwespen op die hem te hulp schieten. Met dille als goede buur zijn de sluipwespen dichtbij, die zijn dol op dille. Hier lees je hoe je spitskool en dille kweekt.

Pompoen en juffertje-in-’t-groen

Het volgende koppel uit de moestuin is pompoen en juffertje-in-’t-groen. Groepen hommels komen op juffertje-in-’t-groen af. Dit is goed voor de bestuiving van de pompoen. Zo kweek je pompoen en juffertje-in-’t-groen.

Cherrytomaat en dropplant

De cherrytomaat en de dropplant vormen ook moestuinmaatjes. Door het getril van de hommels kunnen tomatenplanten zichzelf bestuiven. In de buurt van de dropplant kan de hommel wel makkelijk bij het stuifmeel en nectar. Lees hoe je cherrytomaten en de dropplant kweekt.

Meer buren
Tomaten kun je beter niet naast aardappels, komkommer en venkel zetten. Ze staan wel goed naast sla, radijs, ui, wortel, peterselie, rammenas, spinazie en prei.

Radijs en boekweit

Ook moestuinmaatjes radijs en boekweit vormen goede buren. Sluipwespen leggen hun eitjes in de larven van koolvliegen. Dit is een bedreiging voor de radijs. Maar door de boekweit worden sluipwespen naar de radijs toe gelokt. Zo kweek je radijs en boekweit.

Meer buren
Radijs kun je beter niet naast komkommer zetten, maar wel naast erwten, kropsla, Oost-Indische kers, spinazie, snijbieten, bonen, koolsoorten, tomaten, koolrabi en wortels.

Anderen lezen ook:  Paarse tomatensteeltjes

Peultjes en korenbloem

Bijna aan het einde aangekomen, gaan we verder met moestuinmaatjes peultjes en korenbloem. Wanneer de bloemknop van de korenbloem nog niet geopend is, lokt deze al insecten. Peultjes bloeien vroeg en kunnen daarom deze bestuivers gebruiken. Zo kweek je peultjes en korenbloemen.

Snijbiet en kamille

Het laatste moestuinmaatjespaar is snijbiet en kamille. De gele bloemetjes van de kamille is populair voor zweefvliegen. Staat de kamille naast snijbiet, dan eten de larven van deze zweefvliegen bladluizen. Hier lees je hoe je snijbiet en kamille kweekt.

Meer buren
Snijbieten gaan ook goed samen met radijs, wortels, rammenas en koolsoorten.