Komkommers zijn hartstikke lekker en je kunt er van alles mee maken. Van een frisse salade, tot ingewikkelde recepten. Je kunt komkommers daarbij in de volle grond en in de kas planten, afhankelijk van het soort komkommer dat je graag wil kweken. Wij geven tips om ze zelf te kweken!

Bij komkommers onderscheiden we 2 groepen: de kaskomkommers die vaak in gecontroleerde omgevingen worden geteeld en de komkommersoorten die goed gedijen in openlucht. Kaskomkommers zijn over het algemeen glad en hebben minder stekels, terwijl komkommers die in de vollegrond groeien vaak wat ruwer zijn met onscherpe stekels. Beide komkommers zijn over het algemeen heerlijk in bijvoorbeeld een komkommersoep. Er zijn variëteiten die afwijken van de traditionele komkommers en die goed gedijen in de openlucht, zoals de citroen- of appelkomkommer en de olijfkomkommer.

1. De beste tijd om komkommer te zaaien

Komkommers kun je in verschillende winkels en tuincentra al als plant kopen. Dat is makkelijk, want je koopt dan al een plant die een goede start heeft gehad en dus al erg sterk is. Natuurlijk kun je ook heel goed zelf komkommers zaaien. De beste tijd om komkommers te zaaien is over het algemeen vanaf half april. Ze kunnen pas vanaf half mei naar buiten, dus zaai ze niet eerder, dat heeft weinig zin.

2. Dieven, snoeien en opbinden

Komkommers moet je, net als tomaten en paprika’s, snoeien. In de bladoksels ontstaan vaak zijscheuten, deze moet je verwijderen. Zo zorg je ervoor dat alle energie naar de plant zelf en natuurlijk naar de komkommers gaat. Je kunt je komkommers ook het beste opbinden. Zo groeien de planten mooi naar boven en kun je er gemakkelijk bij. Daarbij heeft de plant enige vorm van ondersteuning nodig. Komkommers hebben verder mannelijke en vrouwelijke bloemen en kunnen zichzelf dus bestuiven. In sommige gevallen is bestuiving zelfs niet nodig en kun je de mannelijke bloemen verwijderen. Is er dan sprake van bestuiving, dan krijgt de komkommer harde zaden (deze kun je in een later stadium natuurlijk ook oogsten en het volgende jaar weer zaaien).

Anderen lezen ook:  Aan de slag met een moestuinplan

3. Wees voorzichtig met zaaien

Komkommers houden er niet van om verspeend te worden. Zaai bij het voorzaaien dus nooit meer dan twee zaadjes per pot. Zo voorkom je dat je de plantjes te veel beschadigd bij het uitplanten. Ga je de komkommer uitplanten, zorg dan voor een warme en zonnige plek, daar is de komkommer gek op. In veel gevallen is de kas dan ook de perfecte plek.

4. Lekker veel voeding

Komkommers zijn grote eters en houden van een voedzame bodem. Zorg er dus voor dat er genoeg voeding in je bodem zit. Heb je een composthoop, strooi dan bijvoorbeeld wat extra compost over de grond als je de komkommers gaat planten. Je kunt ook gebruik maken van biologische meststoffen. Verder is mulchen altijd een goed idee, dit zorgt ook voor een hoop extra voedingsstoffen in je bodem. Heb je je komkommers gepland, geef ze dan voldoende water, want ze mogen niet uitdrogen. Ze houden echter ook absoluut niet van te veel water, zorg dus dat je de juiste balans vindt.

5. Komkommer oogsten

Komkommers kun je het beste oogsten als ze nog niet te groot zijn. Zo moedig je de plant aan om nieuwe bloemen te maken en dus ook weer nieuwe komkommers. Daarbij smaken komkommers het lekkerst als ze nog niet zo groot zijn. De meeste komkommersoorten worden geoogst als ze ongeveer 20 centimeter lang zijn.