Pompoenen en courgettes vragen wel wat ruimte, maar het is niet moeilijk om ze te kweken. Je kunt plantjes kopen bij het tuincentrum of ze opkweken uit zaad.

Stap 1 Grond
Kies een beschutte en zonnige plek en werk veel compost door de grond. Pompoenen en courgettes zijn veelvraten. Een plek op de composthoop is dus ook uitstekend.
pompoenenzaadStap 2 Zaaien
Bij mooi voorjaarsweer kun je direct buiten zaaien, maar de kans op slagen wordt groter als je eerst binnen voorzaait. Vul een bakje met nieuwe zaaigrond en leg de zaden erin. Druk ze aan en bedek de zaden met 2 cm grond. Druk die ook aan en maak de grond vochtig.

Stap 3 Planten
Na één tot twee weken zijn de planten groot genoeg om buiten uit te planten. Doe dit in de tweede helft van mei. Vul een ruim plantgat met compost en zet het jonge plantje er in. Druk de grond rondom goed aan en geef water. Zet de planten op 1 m afstand van elkaar.

courgette plantStap 4 Verzorgen
Geef heel veel water, zeker wanneer de planten bloeien en de vruchten zwellen. In droge perioden vragen de planten 10 liter water per week. Eventueel kun je de grond rondom de planten afdekken met een mulchlaag of antiworteldoek om de verdamping te beperken. Tuinier je op lichte zandgrond, dan mag je tussendoor een keer bijmesten.

Stap 5 Oogsten
Courgettes oogsten
De jonge vruchten smaken het lekkerst dus laat ze niet te lang aan de plant zitten. Courgettes kun je van de plant snijden als ze 25 cm lang zijn. Patissons oogst je als ze een diameter van 15 cm hebben. Bewaar ze koel en eet ze binnen twee weken op.

Anderen lezen ook:  Zeekool kweken en oogsten

pompoenPompoenen oogsten
Pompoenen oogst je in het najaar. Het juiste moment om de pompoen te oogsten is als het vruchtsteeltje bruin wordt door verkurking. Vaak ontstaat er dan ook een barstje rond de vruchtsteel. Knip de pompoen met een snoeischaar los en zorg ervoor dat het vruchtsteeltje zo lang mogelijk is.

Maak van je pompoenen heerlijke gerechten.