Aardbeien moeten zowat de zoetste lekkernij zijn in moestuinland. En in tegenstelling tot wat de supermarkt doet vermoeden zijn het groente en geen fruit. Als je ze volgend jaar zelf in de moestuin wilt hebben, dan moet je ze nu planten. Augustus is namelijk de ideale maand om ze in de grond te stoppen. Aan de slag dus!

Gulzige planten
Aardbeien geven de voorkeur aan een zuurdere bodem, in tegenstelling tot een hoop andere gewassen. Geef ze een zonnig plekje en zorg ervoor dat je het water in de grond goed draineert. Aardbeien houden niet van zogenaamde natte voeten. Om die reden worden ze vaak op ruggen gekweekt. In het voorjaar werk je aan de basis van de plant een flinke portie compost in om de bodem luchtig te maken. Geef ook in het voorjaar organische meststof, rijk aan kalium. En denk erom: aardbeien zijn gulzige planten die de bodem snel uitputten.

Augustus = aardbeien planten
In de meeste gevallen zaai je geen aardbeien, maar koop je ze als plantgoed. Tenzij je bosaardbeitjes wilt, maar dat is een ander verhaal. De ideale periode om te planten is augustus. Die had je niet zien aankomen, hé? In tegenstelling tot wat je zou denken, worden aardbeien in de zomer geplant. Geef de planten voldoende ruimte. Dat betekent 40 centimeter in de rij en gemiddeld 50 centimeter tussen de rijen. Je kunt ervoor kiezen om ze op verhoogde bedden met zwarte plastic te planten, of je voorziet een vast perkje waar ze vrijuit kunnen groeien. Plant aardbeien even diep als in het potje, met het hart of de wortelhals net boven de grond.

Anderen lezen ook:  Zoete aardappel stekken in drie stappen

Waarom augustus?
Aardbeien hebben een koude periode nodig om vruchten te vormen. Planten in augustus (en september), aanpassen aan de nieuwe groeiomgeving in oktober en november, de eerste koude periode vanaf december. In het voorjaar kun je natuurlijk ook plantgoed vinden, dat in grote koelcellen werd ondergebracht – om een koude periode na te bootsen.