September is een uitstekende tijd om rabarber in je tuin te planten. Hoewel veel mensen dit verrukkelijke gewas met zijn karakteristieke zure smaak associëren met de lente, is de herfst eigenlijk het ideale seizoen om het te planten. We leggen je stapsgewijs uit hoe je aan de slag gaat, zodat je in de komende jaren kan genieten van een heerlijke rabarberoogst!

Waarom september?

In september is de bodem nog steeds warm van de zomermaanden, maar de lucht begint af te koelen. Dit is perfect voor rabarber, dat het beste gedijt bij koele tot gematigde temperaturen. Door het in de herfst te planten, kan de wortelstok zich goed vestigen voordat de winter aanbreekt, wat resulteert in sterkere planten in het voorjaar.

Selecteer de juiste locatie

Kies een zonnige tot halfschaduwrijke locatie voor je rabarberbed. Zorg ervoor dat de grond goed doorlatend is om wortelrot te voorkomen. Rabarber houdt van vruchtbare grond, dus het toevoegen van compost voor het planten zal de groei bevorderen.

rabarber

Aanschaf van rabarberplanten

Rabarberplanten kunnen worden gekocht als kroonstukken of zaailingen. Kroonstukken zijn meestal de beste optie voor beginners, omdat ze al volwassen wortels hebben. Koop gezonde, stevige kroonstukken bij een lokale kwekerij of tuincentrum.

Planten

  1. Graaf een geul van ongeveer 60 cm breed en even diep.
  2. Plaats de rabarberkronen in de geul met ongeveer 90 cm tussenruimte.
  3. Bedek de kroonstukken met 5-10 cm aarde en water goed.
  4. Mulch de bovenkant met compost of stro om vocht vast te houden en onkruid te onderdrukken.

Verzorging

Rabarber is redelijk onderhoudsarm, maar hier zijn enkele tips om een weelderige oogst te garanderen:

  • Houd de grond vochtig, vooral tijdens droge periodes.
  • Bemest in het vroege voorjaar met een evenwichtige meststof.
  • Snijd nooit meer dan een derde van de stengels per plant om de plant gezond te houden.
  • In de late herfst, bedek je de planten met een laag compost om ze te beschermen tegen de kou.
Anderen lezen ook:  Koolvlieg

Oogsten

Na het planten is het belangrijk om de rabarber de eerste twee jaar niet te oogsten. Dit geeft de plant de kans om zich goed te vestigen. In het derde jaar kun je beginnen met oogsten door de stengels voorzichtig van de basis af te trekken.

Rabarber planten in september kan resulteren in een gezonde en overvloedige oogst in de komende jaren. Dus, pak een schop en ga aan de slag – heerlijke rabarbercrumble en jam wachten op je!