Rode vruchten doen ons een beetje terugdenken aan de zomer. Ze zijn ultra-gezond en bezitten een grote hoeveelheid anti-oxidanten. Wij zijn duidelijk fan, en al helemaal als je ze zelf in de tuin hebt groeien. Heb je ze nog niet geplant, dan kun je dat nu nog doen!

In de tuin
Bessen zoals frambozen, braambessen en de aalbes zijn slechts enkele van de vele exemplaren die – in dit geval – rood kleuren. Je kan ze zelf kweken door ze in het najaar of in het vroege voorjaar te planten. Fruit dat in potten wordt aangeboden kan je vrijwel het hele jaar rond planten. Voorzie een zandleem bodem die het water goed draineert. Te natte omstandigheden zoals stilstaand water werkt immers schimmels in de hand. Zorg bij het planten ook meteen voor een grote hoeveelheid compost of bodemverbeteraar. Op die manier vergroot je de kans op oogsten aanzienlijk. Ook de aardbei hoort bij dit groepje. Meestal rood en ontzettend gezond. Je plant aardbeien in augustus en je oogst in mei, het jaar daarop. Geef ze voldoende water en voedingsstoffen. Meestal zijn het de vogels die je een stap voor zijn en de rijpe vruchten nog voor je ze hebt zien hangen, naar binnen werken. Hang daarom een net over je planten om te voorkomen dat ze worden opgegeten. Beschadigde of overrijpe vruchten vormen dan weer een lokmiddel voor de plaatselijke bijen-en wespenbevolking. Haal ze tijdig van de plant om ongemakken te voorkomen.

Onze tips

  • Bessen zijn doorgaans erg makkelijk te kweken. Na het planten geef je ze regelmatig water. Verdere eisen stellen ze niet of nauwelijks.
  • Dagelijks 2 tot 3 x fruit eten versterkt je immuunsysteem en zorgt voor een heleboel extra vitamines – ook tijdens de koude wintermaanden.
  • Houd de struik gezond door er elk jaar de oude takken uit te halen. We onderscheiden een zomer-en wintersnoei.
Anderen lezen ook:  Vlierbessen oogsten