Je kas schoonmaken is altijd een goed idee. Het is belangrijk om de leefomgeving van je planten schoon en gezond te houden. Om je kas zo efficiënt mogelijk schoon te maken, geven wij hier een aantal tips.

1. Leeg die kas!
Zorg dat je kas leeg is. Om zo grondig mogelijk schoon maken, is het slim om je planten uit je kas te halen. Verplaats je planten in potten die te verplaatsen zijn, naar een goede plek in de tuin; uit de wind en enigszins beschut.

2. In de kas
Nu de meeste planten buiten zijn, is het tijd om de binnenkant grondig aan te pakken. Pak de bezem en ga aan de slag. Zorg dat alle oppervlaktes en de vloer aan de beurt geweest zijn. Vergeet de hoekjes niet!

3. Vergeet de ramen niet
Vul een emmer met warm water en voeg schoonmaakmiddel toe, gebruik het liefst een mild middel. Zorg voor een raamtrekker en een doekje. Nu kun je de binnenkant van de ramen schoonmaken. Belangrijk: maak de ramen gelijk droog, om te voorkomen dat de planten die nog binnen staan met schoonmaakmiddel in aanraking komen.

4. De rest van de kas
Ook belangrijk: de losse spullen in je kas schoonmaken. Denk aan bloempotten en tuingereedschap. Vergeet ook niet de kastjes en deuren. Pak hiervoor wel een schoon sopje, anders wordt het weer een vieze bende.

Tip: het waterreservoir moet om de zoveel tijd ook een poetsbeurt krijgen! Door vocht en de warmte krijgen algen, schimmels en andere ziekten namelijk genoeg ruimte om te ontkiemen in de kas. Zorg dus dat er in het waterreservoir geen algen of dergelijke blijven voorkomen.

Anderen lezen ook:  Knoflook planten

Succes met schoonmaken!

Schoonmaaktips voor je kas