Na tomaten, aubergines, pepers en paprika’s is het eindelijk tijd om courgettes te zaaien. Je kunt ze namelijk voorzaaien in potjes vanaf april, of meteen in de vollegrond planten, vanaf mei en half mei. Maar wat moet je weten voor je zaait? Wij geven tips!

De courgette is een enorm populaire groente. Je kunt ze in erg veel gerechten gebruiken en ze zijn super divers. Daarbij is overigens niet alleen de courgette zelf eetbaar, ook de bloem is eetbaar! Meer dan genoeg redenen in ieder geval om deze heerlijke groente in je moestuin te zetten.

Zaai er niet te veel

Courgettes zijn flinke planten die veel oogst opleveren. Soms kan één plant wel vijfentwintig tot dertig courgettes produceren. Zaai er dus ook niet te veel, per 2/3 personen in een huishouden, kun je één courgetteplant kweken. De kans is groot dat je anders, tijdens het oogstseizoen, met een enorme overschot aan courgettes zit.

5 handige tips om courgettes te zaaien

  • Zaai courgettes pas vanaf april in potjes, ze groeien snel. Vroeger starten heeft geen zin.
  • Plant de zaden in zaaigrond, of meteen in potgrond, als ze in hetzelfde potje moeten groeien tot ze geplant kunnen worden. Courgettes hebben een hekel aan verspeend te worden.
  • Stop de zaden even diep als ze groot zijn, dan kiemen ze al na gemiddeld 7 dagen.
  • Zet de potjes in de kas overdag, maar haal ze ’s nachts terug binnen als de temperatuur lager is dan 5 °C.
  • Geef regelmatig water en zorg dat de groeiomgeving warm is, dan kiemen de zaden sneller.
Anderen lezen ook:  Tips voor het kweken van maïs

Zaaien in pot

Heb je maar een kleine tuin, of alleen een balkon, maar wil je toch graag courgettes zaaien? Ook dat kan! Er bestaan speciale rassen die je ook in pot kunt kweken. Deze rassen blijven een stuk compacter en nemen dus veel minder ruimte in. Op die manier kun je toch genieten van heerlijke courgettes, zonder dat je een enorme plant in je tuin of op je balkon hoeft te zetten.

Je courgettes uitplanten

Bij het uitplanten van je courgettes is het vooral erg belangrijk dat je erop let dat de plant genoeg ruimte heeft. De planten worden erg groot, dus zorg ervoor dat er echt veel ruimte tussen je courgettes zit. Daarbij is de groente een grote drinker. Zorg er dus voor dat je ze, zeker in de wat drogere periodes, voldoende water geeft. Zo krijgen de planten genoeg kans om een hoop vruchten te vormen. Geef je courgette bij het uitplanten een goede schep compost, of een lekkere dosis (biologisch) bemesting. Courgettes kunnen ook best hongerige planten te zijn. Door voor voldoende en goede voeding te zorgen weet je zeker dat de plant gezond en sterk blijft.

Heel veel oogsten

Als je courgettes rijp zijn, kun je ze oogsten. Wacht daar niet al te lang mee, want ze zijn het lekkerste als ze nog niet te groot zijn. Ze zijn dan ook makkelijker te bewaren, want ze passen beter in je koelkast!