Tomaten zijn Zuiderse planten, die het liefst in een droge omgeving groeien. In ons klimaat gebeurt dat bij voorkeur in een kas, maar het kan ook buiten. Ben je dan zeker van een geslaagde oogst? Neen. Je hele teelt valt of staat bij goed weer. Maar wie niet waagt, die krijgt in dit geval helemaal geen vruchten te zien. Toch?

Kasplanten
Zijn er tomaten die geschikt zijn om buiten te groeien? In theorie niet. Ze hebben allemaal een hekel aan vocht en groeien het liefst op een plek waar er geen water op de bladeren terecht kan komen. Maar zijn er variëteiten die vroeg genoeg rijp worden en zo de befaamde tomatenplaag kunnen voorkomen? Gelukkig wel, ja. Vooral Poolse, Siberische en Russische variëteiten zijn vroeg genoeg om de schimmels te slim af te zijn. Dergelijke variëteiten doen er gemiddeld 50 tot 60 dagen over om rijp te worden, wat verbazend sneller is dan de gemiddelde tomatensoort.

Gezond verstand
Wie aan een tomatenteelt in de openlucht begint, moet kunnen relativeren wanneer het slecht gaat. Je bent nu eenmaal afhankelijk van het weer. Wordt de komende zomer warm en droog, dan oogst je kilo’s tomaten – zoveel, dat je ze nog zult moeten uitdelen. Wordt het nat en houdt het niet op met regenen, dan kun je het wel schudden, zo eenvoudig is het. Maar wat kun je nog doen, om een buitenteelt te doen slagen? Wij geven tips!

  • Plant onder een afdakje van plastic. Zo bescherm je de planten tegen hevige regenval en behoud je een goede luchtcirculatie tussen het gewas.
  • Dief consequent. Verwijder wekelijks alle dieven of okselscheuten om een rechtopstaande plant te bekomen, die niet in de chaos verdwijnt.
  • Zet tomaten nooit in de buurt van aardappelen en omgekeerd. Ze kunnen elkaar besmetten met schimmels.
  • Zet de planten niet te dicht bij elkaar, maar gun ze wat ruimte. Hoe dichter je ze op elkaar plant, hoe sneller ze schimmels zullen krijgen omdat ze niet snel genoeg kunnen opdrogen.
  • Kies voor vroege variëteiten, probeer late rassen alleen in de kas te planten.
Anderen lezen ook:  Winterkooltjes