Heb je weinig ruimte, maar wil je wel groenten kweken? Ga dan de hoogte in. Dit zijn de aanraders van hoofdredacteur Vera Greutink. 

Bonen

Bonen zijn zowat het gemakkelijkste gewas om verticaal te telen, omdat het van nature klimmers zijn die zich om elke geschikte steun heen zullen winden. Er zijn ontzettend veel variëteiten, sommige beter geschikt om vers te gebruiken, andere vooral om te drogen. Een type dat het verdient vermeld te worden, is de mooie pronkboon (Phaseolus coccineus). De peulen kun je jong als prinsessenboontjes oogsten of later als snijbonen gebruiken, of de zaden drogen voor de winter. En zelfs de mooie bloemen zijn eetbaar!

 

Pompoenen

De vruchten van sommige pompoenrassen kunnen gigantisch worden en deze kun je beter op de grond laten rusten. Pompoenen met kleinere vruchten zijn echter heel geschikt om als klimplant te telen. Mijn favorieten zijn de schattige mini’s zoals ’Gold Speck’ of ’Jack be Little’, of de iets grotere zoals de groen gestreepte ’Sweet Dumpling’ en verschillende soorten acorn-pompoen. Als je ook pompoenen met grotere vruchten verticaal wil telen, steun dan de individuele vruchten met bijvoorbeeld een netje zodat hun stelen niet afbreken. Pompoenen maken ranken waarmee ze zich aan de steun kunnen hechten, maar je kunt ze beter een beetje begeleiden en eventueel her en der met een stuk touw aan de steun vastmaken. Als je bouwstaalmat als steun gebruikt, kun je de stengels er ook doorheen weven.

 

Komkommers en augurken

Ik teel graag beide: komkommers om vers te eten en augurkjes om in te maken. Als ik ze in de kas plant, worden ze langs een touw omhoog geleid, als ik ze buiten teel, gebruik ik liever bouwstaalmat als steun. Net zoals bij de pompoenen, kun je de stengels van de planten door de grote mazen van de mat heen en weer weven.

Anderen lezen ook:  3 groenten in een pot

 

Erwten

Doperwten, peultjes, suikererwten – allemaal goede klimmers, maar mijn favoriet zijn de suikererwten die je in hun geheel kunt opeten. Ik teel graag verschillende kleuren naast elkaar: vorig jaar had ik naast de groene ’Amish Snap’ ook de gele ’Opal Creek’ en de paarse ’Magnolia’. Stem de hoogte van de steun af op de hoogte van het ras, sommige erwtenrassen blijven kniehoog, andere halen met gemak twee meter.

 

Tomaten

Stamtomaten worden meestal tot een centrale stengel beperkt en deze heeft een steun nodig waarlangs hij omhoog geleid kan worden. Bamboestokken, touwen of speciale metalen spiralen zijn allemaal geschikt. Wilder groeiende tomaten zoals bijvoorbeeld ’Matt’s Wild Cherry’ of de verschillende bestomaten waarover ik in mijn tomatenartikel schrijf, kunnen ook goed tegen een bewapeningsmat geteeld worden omdat je ze beter wat meer kunt laten vertakken.

In De Tuin op Tafel editie 02/2019 lees je meer over verticaal tuinieren. Deze editie is te verkrijgen via de Vipwinkel.