We onderscheiden zomer-en herfstframbozen. Zomerframbozen oogst je van juni tot juli, herfstframbozen oogst je dan weer vanaf augustus tot eind september en oktober.

Besjes
Een hele zomer lang besjes, dat klinkt toch als muziek in de oren, vind je niet? Je oogst ze deze maand al wanneer ze hun definitieve kleur hebben. Rijpe frambozen zijn ontzettend breekbaar. Pluk ze daarom met een zachte hand om ze iets langer te kunnen bewaren. Scheuren ze toch, dan kun je ze maar beter meteen opeten. Leg ze in de koelkast of stop ze in de diepvries, waar ze je een hele winter lang kunnen voorzien van zoete vruchten. Vergeet de planten ook niet te beschermen tegen vogelvraat. Hang een net op en geef op een andere plek de vogels te eten.

De eerste vijgen
Jonge variëteiten, die het in ons klimaat goed doen, zijn rijp vanaf augustus. Rijpe vijgen worden zachter en donkerder of net geler – afhankelijk van de soort die je hebt groeien. De onderkant van de vruchten worden opvallender groter en vertonen lichte scheurtjes. Om zeker te zijn kun je al eens proeven. Rijpe vruchten zijn zoet en zacht binnenin, terwijl onrijpe exemplaren opvallend minder goed smaken. Je kunt rijpe vijgen zelf met de hand open breken. Je bewaart ze in de koelkast, waar ze hooguit een week bewaren en hun smaak behouden. Of je plukt ze natuurlijk naar behoefte, want vers zijn ze het lekkerst.

Anderen lezen ook:  Druiven uitdunnen voor nog meer druiven