We mogen weer volop aan de slag! In de eerste editie van De Tuin op Tafel 2019 neemt Myrna Creemers ons mee op pad in haar tuin. Ook vertelt ze waar we alvast mee aan de slag kunnen. Starten maar! 

Maak je moestuinbedden op orde

Het is te vroeg om al daadwerkelijk met je handen in de aarde te zitten. Geduld is belangrijk bij het houden van een moestuin en als je buiten te vroeg start, heb je kans op een mislukte oogst. Wel kun je starten met de voorbereidingen voor een succesvol moestuinjaar.

* Verwijder de winterbedekking

Had je je moestuin afgedekt voor de winter met bijvoorbeeld stro, bladeren of cacaodoppen? Dan is het nu tijd om deze te verwijderen. De grond kan beginnen met opwarmen met behulp van de voorjaarszon. De verwijderde winterbedekking kun je op de composthoop gooien.

* Verwijder onkruid en uitgegroeide planten

Je hebt een aantal weken niet zo intensief omgekeken naar je moestuin. Dat is helemaal niet erg, maar dit heeft het onkruid wel vrij spel gegeven. Vooral wanneer het langzaam wat beter weer begint te worden, schiet het onkruid de grond uit. Verwijder het onkruid, maar ook uitgegroeide planten, en probeer dit vanaf nu regelmatig bij te houden. Had je winterbedekking op je bedden gelegd, dan heb je minder last van onkruid; deze houdt namelijk het kiemen van onkruidzaden tegen. Zelf laat ik mijn kippen lekker smullen van het onkruid. Ik laat ze gecontroleerd op een gedeelte van mijn moestuin scharrelen en ze pikken zo het onkruid uit de grond. Mijn kippen blij en ik blij!

Anderen lezen ook:  Zelf plantenlabels maken

* Bemest je moestuin met organische mest of compost

De voedingsstoffen in de grond van je moestuin zijn opgebruikt door het vorige seizoen. Hoog tijd om een nieuwe lading toe te voegen aan de aarde. Omdat ik zelf geen connecties heb met een boer of op het platteland woon, koop ik altijd een grote lading compost bij een tuincentrum. Met een spitvork of schep woel ik dit door de aarde. Hiermee maak je de grond luchtig en verstoor je het bodemleven niet. Hark de vers omgespitte grond vervolgens netjes recht en je moestuinbed is klaar voor het nieuwe seizoen.

Haal zaden in huis

Zodra je een moestuinplan hebt gemaakt, kun je kijken welke zaden je nodig hebt. Misschien heb je nog zaden over van het vorige seizoen, die je dit seizoen prima nog kunt gebruiken. Of misschien moet je echt op zoek naar een specifieke soort. Daar heb je nu alle tijd voor.

Groenten voorzaaien

Als je eenmaal al je zaden in huis hebt, kun je beginnen met het voorzaaien van bijvoorbeeld courgette, tomaat, paprika, pompoen, aubergines of basilicum. Een goede voorbereiding begint met het verzamelen van een aantal spullen, zoals: een kweekkastje, potjes of een zaaitray, zaai- of stekgrond, een plantenspuit en plantenlabels. Het is handig om bij ieder plantje een apart plantenlabel te maken, want als eenmaal alles begint te groeien, is het lastig om de verschillende plantjes nog uit elkaar te houden.

Meer tips lezen? Koop dan De Tuin op Tafel 01-2019, nu verkrijgbaar via de Vipwinkel