Zoete aardappel is een heerlijke en veelzijdige groente, die je gemakkelijk zelf kunt kweken. Je kunt de zoete aardappel gemakkelijk stekken, zo ga je te werk.

Stap 1: Kies een knol

Kies begin april een mooie knol en snijd deze doormidden. Je kunt de helften in een ondiepe schaal zetten met een laagje water of ze in een laagje potgrond planten. Of steek er satéstokjes in en plaats de aardappel boven een glas water zodat de onderkant net het water raakt. Een temperatuur van rond de 25 graden is ideaal, dus zet de knol op een warme plek, zoals boven de verwarming. Je kunt ook kiezen voor ledlampen, om ze van voldoende licht en warmte te voorzien. Houd de potgrond vochtig of vul zo nodig het water in het glas aan.

Stap 2: Breek de kleine plantjes af

In de komende weken zullen de knollen beginnen uit te lopen. Hoe snel dit gaat, is vooral afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Na vier tot zes weken zullen er aan alle kanten van de knol miniplantjes groeien. Breek deze voorzichtig af en zet ze in een glas water. Ze zullen snel wortels beginnen te vormen.

Stap 3: Plant de stekjes

Plant de bewortelde stekjes individueel in potjes van 5 cm. Laat ze verder groeien op een zonnige vensterbank. Mochten de plantjes te groot worden, voordat het tijd is om ze uit te planten, kun je ze ook naar een grotere pot verplanten, maar in mijn ervaring groeien ze niet zo snel.

Anderen lezen ook:  9x leuke en lekkere kerstomaatjes