In haar kleurrijke moestuin laat Helena van Achterberg alles op zijn natuurlijke beloop. Bij haar zal je niet zo gauw tientallen dezelfde groenten aantreffen die keurig in rijtjes zijn gezaaid. Juist de vele verschillende soorten, met hier en daar een verdwaald bloemetje ertussen, maken haar tuin zo eigen en bijzonder.

Helena heeft een kleurrijke moestuin van 150 m2, gelegen op een volkstuincomplex in Heemstede. Hoewel ze ooit graag lekker zou rommelen in haar achtertuin, heeft een moestuin op afstand ook voordelen. “Je zit er met allerlei andere tuinders. Iedereen helpt elkaar en als je vragen hebt, is er altijd wel iemand die een antwoord weet. En in het begin worden veel stekjes uitgedeeld. Eigenlijk is het een soort grote familie.”

Kleurrijke moestuin Helena

Opvallende soorten

In haar tuin verbouwt Helena een stuk of vijftig gewassen, van sperziebonen tot basilicum. Opvallend daarbij is dat haar soorten anders zijn dan die uit de winkel. “We vinden sperziebonen allemaal heel lekker, maar dat zijn in mijn tuin dan wel paarse in plaats van de standaard groene. En tomaten heb ik in verschillende soorten: grotere en kleinere, en in verschillende kleuren, van donkerpaars tot geel, oranje en rood. Zo kun je echt een leuke tomatensalade neerzetten.” Van basilicum verbouwt Helena de rode variant en een citroenbasilicum, die net weer even anders smaakt. Zo probeert ze graag veel dingen uit.

Inspiratie voor nieuwe soorten haalt ze van Instagram. Al blijft ze ook trouw aan de soorten die haar goed bevallen, zoals een flespompoen, Orange Butternut, die goed werkt in soep. Typisch Helena is dat ze van soorten geen hele rijen heeft staan, maar juist afwisselt. Verwacht dus niet twintig dezelfde preien. “Ik heb liever een beetje van dit en een beetje van dat. En omdat ze na elkaar geoogst worden, kan ik mengen en afwisselen. Daar geniet ik van.”

Anderen lezen ook:  Nuttige spinnen en raadselachtige oorwormen

Kleurrijke moestuin Helena

Zo gaat ze te werk in haar kleurrijke moestuin

Het liefst werkt Helena veel met haar handen. “Ik pluk liever onkruid dan dat ik eindeloos sta te schoffelen tussen de plantjes, omdat je dan vaak dingen raakt die je niet wilt raken”, vertelt ze. Toch maakt ze ook gebruik van een aantal handige gereedschappen, zoals de schoffel in hartvorm die ze van haar buurman kreeg. “Hij leerde me dat die vorm het beste werkt voor de kleigrond in de moestuin en voor het type onkruid dat we er hebben. Daarin had hij gelijk. Ik ben nog steeds heel blij met deze schoffel die ik gebruik voor de paden.” Ook maakt ze gebruik van een oude hark van haar oma. Dat hulpmiddel mag dan misschien heel oud zijn, Helena heeft er goede herinneringen aan. “Het is echt mijn familiegereedschap.”

Natuurlijke beloop

Heel eigen is dat ze in haar kleurrijke moestuin veel op zijn natuurlijke beloop laat. “Ik vind het leuk als alles een beetje door elkaar groeit. Als ergens tussendoor een bloemetje groeit, hoeft dat van mij niet per se weg. Aan het einde van het seizoen verdwijnt het vanzelf wel weer. Ik ben dan ook geen heel nette tuinder en kan niet in rijtjes tuinieren. Dat vind ik mooi bij anderen, maar mij lukt het gewoon niet. En ik kan heel moeilijk dingen weggooien, dus als ik twintig plantjes heb terwijl er maar plek is voor tien, krijgen ze gewoon een ander plekje in de tuin.”

Kleurrijke moestuin Helena

Smakelijke gewassen

Een belangrijk uitgangspunt voor Helena is dat ze alleen gewassen verbouwt die ze ook daadwerkelijk lekker vindt om te eten. “In het begin zaaide ik weleens gewassen enkel omdat ze er leuk uit zagen, zoals mosterdzaad. Dit is een pittige slasoort die er heel mooi uitziet, maar die ik gewoon niet opat. Dat is zonde van mijn ruimte en van het plantje, dus daar ben ik mee gestopt.”

Anderen lezen ook:  Alles over kolen kweken in de moestuin

En sinds ze kinderen heeft, is ze ook afgestapt van het idee dat haar tuin helemaal onkruidvrij moet zijn. “Dat is gewoon niet te doen. Ik zorg ervoor dat ik het schadelijke spul weghaal en dat het geen oerwoud wordt, maar kleine bloemetjes hier en daar laat ik staan. Het is dan misschien geen groente, maar het staat er best leuk tussen en er komen bijtjes op af.”

Foto’s: Henny van Belkom

Lees het complete interview met Helena in De Tuin op Tafel 01 2021. Bestel jouw exemplaar via Vipwinkel.nl. Wil je nog meer moestuinavonturen van Helena zien? Neem dan een kijkje op haar Instagram-account @moestuinmonoloog.