Venkel is een vroege vogel. De plant groeit het liefst in het vroege voorjaar en wordt geoogst voor 21 juni. Wat is de ideale zaaiperiode, en waarom precies? Wij geven tips en helpen je met succes oogsten!

Venkel zaaien
Je zaait venkel binnenshuis voor vanaf maart, om hem vanaf april al in de moestuin te planten. Lekker vroeg, ja, want venkel schiet snel op wanneer het warm en droog wordt. Er wordt zelfs gezegd dat venkel 21 juni niet mag zien, en je dus voor die tijd geoogst moet hebben. Je zaait venkelzaden in een zaaibakje of een aantal potjes met zaaigrond. Zaai oppervlakkig en bedek met een laagje zaaigrond. Druk aan en bevochtig met een plantenspuit. Je zet het zaaibakje of de potjes op een zonnige plek in de woonkamer of keuken. Een temperatuur van om en bij de 20 tot 22 °C is aangewezen. Venkelzaad heeft namelijk warmte nodig om met succes te kiemen.

En verder
Nadat de zaden zijn gekiemd kun je ze maar beter snel verspenen of verplanten. Je geeft ze dan een eigen potje waar ze tot april zullen in groeien. Vroeg verspenen helpt wortelschade te voorkomen, maar zorgt er indirect ook voor dat de jonge planten straks niet zullen doorschieten en bloemen vormen. Af en toe kun je de planten overdag al eens buiten op een windstil plekje zetten, waar ze kunnen afharden.

Anderen lezen ook:  Dingen die je niet wist over pastinaak