Een laag mulch aanbrengen tussen je planten om je bodem en het leven erin te beschermen is altijd een goed idee, maar er zijn nog andere redenen om een natuurlijke laag aan te brengen. Een overzicht.

Waarom mulchen?

  • Een flinke mulchlaag tussen je planten houdt het aanwezige vocht in de bodem langer vast. Dat betekent dat je in de zomer minder snel water moet geven.
  • Je houdt er onkruid mee op een afstand. Onkruidzaden die al op het aardoppervlak liggen kiemen niet omdat ze geen zonlicht te zien krijgen en verstikt worden. Ook zaden die zich nog aan het verspreiden zijn krijgen de kans niet om te kiemen omdat ze niet in aanraking komen met een geschikt groeimedium (in dit geval is dat de aarde).
  • Afhankelijk van welke mulch je gebruikt geeft een mulchlaag extra voeding aan je planten en je bodem. Gras bijvoorbeeld brengt stikstof (N) in de bodem, een mengeling van kruiden verdoezelt de typische wortelgeur zodat de wortelvlieg in de war raakt en zich uit de voeten maakt.
  • Mulchen zorgt er ook voor dat erosie door regen en het dichtslibben van de grond aanzienlijk beperkt wordt.
  • In het najaar houdt een mulchlaag de bodem net iets langer warm en in de winter fungeert het vooral als een winterjas voor je moestuin. Het bodemleven blijft langer actief, wat resulteert in grondverbetering door meer lucht en humus.
Anderen lezen ook:  Tips voor oogsten in de winter