Zelf brood maken is heerlijk, maar wil jij eens wat anders? Probeer dan eens deze variant met walnoten. Dat wordt smullen.

Ingrediënten (voor 1 cakevorm ca 30 cm lengte)
– 500 g bloem
– 4 el haverzemelen
– 1 el zout
– 1 blokje gist (21 g)
– 2 el suiker
– 150 g walnoten
– 50 g boter
– boter voor de bakvorm

Bereiding
Meng de bloem met 2 el haverzemelen en zout in een kom. Maak een kuiltje in het midden, brokkel de gist erin, roer met de suiker en 5 el lauwwarm water tot een papje en bestuif dit met wat bloem van de rand. Laat het mengsel circa 15 minuten afgedekt op een warme plek rijzen.

Rooster ondertussen de walnoten in een hete koekenpan zonder vet tot ze geuren. Haal ze uit de pan, laat afkoelen en hak ze grof. Doe de walnoten, de boter en circa 120 ml lauwwarm water bij het deeg en kneed alles goed. Laat het deeg circa 45 minuten afgedekt rusten. Kneed het daarna nog eens goed door en vorm een brood. Doe het brood in een beboterde rechthoekige bakvorm en bestrijk het met wat water. Bestrooi het met de rest van de haverzemelen, dek het af met een keukendoek en laat nog eens 15 minuten rijzen. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Bak het brood 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Dek het op tijd af met aluminiumfolie om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt. Haal het brood uit de oven en uit de vorm en dien het in plakken op.

Anderen lezen ook:  Spruitgroenten kweken