Vanaf februari kunnen de eerste vroege voorjaarsgroenten gezaaid worden, vanaf maart en april alle overige zomergroenten zoals courgettes, pompoenen en tomaten. Maar wat is de ideale temperatuur, hoe diep zaai je en hoe vaak geef je water? Wij geven tips!

Temperatuur
Niet alle zaden kiemen bij dezelfde temperatuur. Sla, spinazie, tuinbonen, doperwten, kapucijners en worteltjes kiemen al bij een temperatuur van 10 °C. Koolsoorten kiemen bij 15 °C en courgette, paprika en tomaat hebben 20 °C of meer nodig. Ook bloemen en kruiden houden van een hoge temperatuur van zeker 20 °C. Is de grond nog iets te koud en wil je toch buiten zaaien? Dek de grond dan af met een lap doorzichtig plastic en laat dat tien dagen liggen. De grond warmt zo snel op!

Hoe diep?
Zaai niet te diep. Voor kleine zaadjes is 1 centimeter meestal wel voldoende. Grotere zaden zoals die van peulvruchten zaai je doorgaans iets dieper. De algemene regel is: zaai de zaden zo diep als ze groot zijn. Dikke zaden, zoals tuinbonen, zaai je dus dieper dan tomaten, of spinazie. Hoe dieper je zaait, hoe langer de zaden erover doen om te kiemen en hoe sneller ze rotten.

Water geven
Geef direct na het zaaien water maar wees voorzichtig: het zaad mag niet wegspoelen. In het beginstadium geef je water met een plantenspuit. Wanneer de zaailingen gaan groeien, kun je water geven met de fijne broes van de gieter. Houd de grond vochtig maar geef ook weer niet teveel water want je plantjes kunnen snel wegrotten. Geef de grond de kans om droog te worden (niet kurkdroog!). Het beste is om elke dag even te checken hoe je plantjes er bij staan. Voelt de grond droog, dan kun je extra water geven. Voelt de grond nat, dan wacht je nog even.

Anderen lezen ook:  Tuinbonen in de moestuin