Heb je je tuin leeggeplukt en nu manden vol heerlijk vers fruit in de keuken staan? Tijd om jam te maken! Wij leggen je uit hoe je dat doet.

Ingrediënten

  • Fruit per kilo of pond
  • Geleisuiker naar verhouding
  • Potjes met schroefdeksel

Bereiding
Was het fruit en verwijder steeltjes, pitten, blaadjes en lelijke plekken. Sommige vruchten zoals besjes kunnen in hun geheel verwerkt worden, andere snijd je eerst beter in kleinere stukken. Zet in de tussentijd een grote pan water op het vuur om de potjes uit te koken.

Was de potjes en de deksels eerst in gloeiend heet sodawater. Spoel ze daarna af met schoon water en zet ze in een grote pan met kokend water. Kook de potten en deksels een paar minuten uit. Vis ze uit het water met een pollepel en laat ze op een schone theedoek omgekeerd uitdruipen.

Schep het schoongemaakte en – in stukjes gesneden – fruit met de geleisuiker in een pan met dikke bodem. Laat dit langzaam aan de kook komen. Kook de jam volgens de gebruiksaanwijzing op het pak geleisuiker. Giet de jam door een trechter (met grote opening) in de potten en schroef ze goed dicht. Laat de jampotten afkoelen en beplak ze met etiketten waarop je de inhoud en datum vermeldt.

Tip: Bewaar buiten de koelkast en gebruik altijd een schone lepel, dit voorkomt schimmel. Na het openen wel in de koelkast bewaren.

Meer weten over jam uit eigen tuin? Lees het hier!

Anderen lezen ook:  Kiwibes kweken