Het lijkt haast een onmogelijke opdracht: keukenkruiden in leven houden nadat je ze in de supermarkt hebt gekocht. Voor je het weet geven ze er de brui aan en verleppen ze. Toch zijn er oplossingen om je kruiden langer dan 24 uur in leven te houden! Met de juiste verzorging kun je je kruidenplantjes zelfs weken, zo niet maanden, behouden.

1. Verwijder de plasticfolie:

Zodra je de kruidenplantjes thuis hebt, is het belangrijk om de plasticverpakking te verwijderen. Deze folie zorgt ervoor dat de lucht niet goed kan circuleren, wat een broedplaats vormt voor schimmels. Bovendien kunnen de planten niet goed ademen met de plastic eromheen. Het verwijderen van de verpakking geeft je plantjes de ruimte om te “ademen” en dit draagt bij aan een gezondere groei.

2. Zet de plantjes op een zonnige plaats:

Kruiden houden van zonlicht, dus kies een zonnige plek in huis, zoals op het aanrecht of een vensterbank waar veel licht binnenkomt. Let er echter op dat het niet te warm wordt, zeker als de zon direct op de vensterbank schijnt. Voor sommige planten kan dat te veel zijn, vooral als het raam naar het zuiden gericht is. Voor wat minder licht minnende planten zoals munt kun je ook een plekje met indirect zonlicht kiezen.

3. Geef water op de juiste manier:

Planten met droge wortels kun je het beste meteen na aankoop water geven. In plaats van direct bovenop de plant te gieten, geef je water onderaan, in een schaaltje. De wortels zullen het water naar boven trekken, wat de plant helpt om beter te groeien. Zorg ervoor dat de potjes altijd een goede afvoer hebben zodat overtollig water weg kan. Kruiden verdragen geen ‘natte voeten’, want dat kan wortelrot veroorzaken. Gemiddeld is twee keer per week water geven voldoende, maar controleer regelmatig of de grond niet te droog of te nat is.

Anderen lezen ook:  Salie kweken

4. Snoei de plantjes direct na aankoop:

Een goede snoeibeurt doet wonderen voor je kruiden. Zodra je de planten uit de verpakking hebt gehaald, knip je enkele takjes weg. Deze kun je meteen gebruiken in je gerechten. Door wat takjes weg te halen, help je de plant om in balans te komen en zich aan te passen aan de nieuwe omgeving. Dit voorkomt ook dat de plant teveel energie stopt in het onderhouden van teveel stengels en bladeren. Let er wel op dat je de stengels niet te ver terug knipt. Laat altijd enkele blaadjes aan de plant zitten, zodat deze nog kan blijven groeien.

5. Verpot je kruiden in een grotere pot:

In de supermarkt zitten kruiden vaak in kleine potjes waarin de wortels weinig ruimte hebben om te groeien. Het gevolg is dat de plant snel uit balans raakt en verwelkt. Door je kruidenplantje in een grotere pot te zetten, geef je de wortels meer ruimte om zich te verspreiden, wat de gezondheid en de levensduur van de plant aanzienlijk verlengt. Kies voor een pot met goede drainage, zodat overtollig water weg kan lopen en de wortels niet gaan rotten.

6. Controleer de waterbehoefte per plant:

Niet elke kruidenplant heeft evenveel water nodig. Planten zoals basilicum hebben bijvoorbeeld graag wat meer vochtige grond, terwijl rozemarijn of tijm het beter doen in drogere omstandigheden. Zet je de planten op een plek waar de zon fel schijnt, dan kan het zijn dat ze iets vaker water nodig hebben. Houd de grond in de gaten en geef water als de bovenste laag droog aanvoelt, maar zorg ervoor dat de grond nooit zompig is.

Anderen lezen ook:  Zo pas je polycultuur toe in de moestuin

Voedingsstoffen en bemesting:

Supermarktkruiden zijn vaak al op hun piek wanneer je ze koopt, maar om ze langer te laten leven, kun je overwegen om eens in de paar weken een beetje plantenvoeding toe te voegen. Let wel, overdrijf het niet: teveel voeding kan leiden tot overmatige groei en zwakke planten. Een lichte bemesting met een natuurlijke plantenvoeding zorgt ervoor dat je kruiden voldoende voedingsstoffen krijgen om verder te groeien.