Het lijkt haast een onmogelijke opdracht: keukenkruiden in leven houden, nadat je ze in de supermarkt hebt gekocht. Voor je het weet geven ze er de brui aan en verleppen ze. Toch zijn er oplossingen, om je kruiden langer dan 24 uur in leven te houden! Hoofdredacteur Angelo Dorny vertelt je in deze video hoe je ze toch een kans kunt geven.

Hoe verzorg je supermarktkruiden?

  • Verwijder de plasticfolie. Dat geeft de planten lucht, om te ademen en voor de luchtcirculatie; factoren die een grote rol spelen bij de vorming van schimmels. En geef toe: het ziet er een stuk beter uit.
  • Zet de plantjes op een zonnige plaats. In de keuken mag dat het aanrecht zijn of een plekje op de vensterbank voor het raam.
  • Planten met droge wortels geef je beter eerst water. Water geven doe je steeds onderaan, in een schaaltje.
  • Zodra je de planten uit de verpakking hebt gehaald, kun je het beste enkele takjes wegknippen; die kun je meteen gebruiken als je wilt. Zo breng je de planten opnieuw in balans. Door takjes weg te halen zorg je ervoor dat er minder energie wordt gestopt in fotosynthese, anders gezegd: planten halen koolstofdioxide uit de lucht en zetten die om in zuurstof. Zo kunnen de planten zich snel aanpassen aan de nieuwe omgeving en temperaturen.
  • Knip de stengels terug tot een aantal blaadjes boven de grond. Maak ze dus niet met de grond gelijk, want dan kun je het wel vergeten. De plant produceert dan geen nieuwe blaadjes meer.
  • Om er zeker van te zijn dat ze optimaal zullen groeien kun je ze in een grotere pot planten. Vaak zitten ze met tientallen in 1 klein potje geduwd, wat het nagenoeg onmogelijk maakt om gezond te blijven.
  • Elke dag water geven hoeft niet, afhankelijk van waar je ze hebt neergezet uiteraard. Grond die te nat is, gaat namelijk snel schimmelen. Gemiddeld 2 keer per week water geven is prima.
Anderen lezen ook:  Tijm uit eigen tuin