Je oogst bewaren stelt je in staat om ook buiten het seizoen te genieten van je moestuin. Door oogst in te vriezen, in te maken of op een andere manier te conserveren, kun je, afhankelijk van de hoeveelheid die je oogst, het hele jaar van je eigen groentes eten. Dan moet je natuurlijk wel weten hoe je dat precies doet. In dit artikel geven we je handige tips.

Meer leren? Kies dan voor een abonnement op De Tuin op Tafel en leer alles over de moestuin!

Je oogst inplannen

Natuurlijk wil je het liefst zo veel mogelijk genieten van verse oogst. Dat kan door je oogst in te plannen. Zaai daarom niet al je groenten en fruit tegelijk, maar maak een planning. Door groentes op verschillende momenten te zaaien, kun je veel langer genieten van die groentes. Zaai bijvoorbeeld je kolen om de paar weken, zodat je vervolgens iedere keer één kool kunt oogsten. Daar kun je dan lekker van genieten en een paar weken later is er weer een kool rijp. Doe je dit met verschillende groenten, dan kun je afwisselend eten en je oogstperiode zo lang mogelijk rekken.

Verschillende manieren van oogst bewaren

Er zijn erg veel verschillende manieren van oogst bewaren. De een is gemakkelijker en geschikter voor meer soorten groenten dan de andere. Door je oogst te conserveren kun je er veel langer van eten en kun je, als je het goed plant, zelfs het hele jaar genieten van je eigen groenten en fruit. We vertellen je wat over de meest populaire conserveringsmethoden.

Anderen lezen ook:  Online weersvoorspellingen: onze favorieten

Opslaan in de kelder

Je oogst opslaan in de kelder is misschien wel de meest makkelijke vorm van conserveren, maar het kan met lang niet alle groenten en fruit. Zacht fruit, zoals aardbeien en frambozen, blijft bijvoorbeeld helemaal niet lang goed in de kelder. In de perfecte kelder is het zo’n 2 tot 6 graden Celsius en is het goed doorlucht, met een hoge luchtvochtigheid om ervoor te zorgen dat je oogst niet uitdroogt.

oogst bewaren

Tekst gaat verder onder de foto

Je oogst invriezen

Ook invriezen is gemakkelijk. Sommige groenten en fruit kun je goed rauw invriezen en daarna gebruiken in allerlei gerechten, zoals bonen. Groenten zoals pompoen kun je ook prima rauw invriezen, maar zijn vervolgens gegrild of in een groenteschotel niet meer zo lekker. Wel zijn ze dan nog erg geschikt om bijvoorbeeld saus of soep mee te maken. Hetzelfde geldt voor fruit: aardbeien en frambozen kun je perfect invriezen, maar ze worden wel wat zacht als je ze vervolgens ontdooit. Wel zijn ze dan nog heerlijk voor over het ijs, in de yoghurt of in een saus. Bereid in gerechten kun je vervolgens natuurlijk nog veel meer invriezen. Denk bijvoorbeeld aan vers gemaakte tomatensaus.

Je oogst inmaken

Het inmaken van je oogst is heel vaak goed mogelijk. Hiervoor heb je (weck)potjes nodig en een pan met kokend water. Ook heb je een natuurlijk conserveringsmiddel, zoals zout, suiker of azijn nodig. Belangrijk is dat je de potjes van tevoren goed ontsmet, zodat er geen bacteriën bij je ingemaakte groenten en fruit kunnen komen. Gaat het inmaken vervolgens goed, dan kun je je oogst zo jarenlang bewaren. Een stappenplan voor het inmaken van groenten kun je hier vinden.

Anderen lezen ook:  Stappenplan groente en fruit inmaken

Je oogst bewaren op andere manieren

Er zijn nog veel meer manieren om je oogst te kunnen bewaren. Zo kun je bijvoorbeeld je geoogste kruiden drogen door ze een paar uur lang in een oven van 50 graden Celsius te leggen. In het geval van fruit is het maken van jam een populaire optie. Door voor verschillende groenten en fruit een goede manier te vinden om te conserveren, kun je veel langer genieten van je oogst.

oogst bewaren